У Кабміні запропонували створити спецпоселення для військовополонених

Відповідний законопроєкт подали до Верховної Ради
У Кабміні запропонували створити спецпоселення для військовополонених
Спецпоселення для військовополонених (Фото з відкритих джерел)
23 Листопада 2020, 16:14
читать на русском

Уряд запропонував створити в Україні спецпоселення для військовополонених та осіб, які працюють на країну-агресора.

Про це пише видання "Фокус".

У листопаді Кабмін подав до парламенту законопроєкт про військовополонених та інтернованих осіб в Україні.

Ухвалювати цей закон потрібно було ще на початку війни з Росією у 2014 році. Це не будуть табори з кулеметами, і тюрми також не будуть - вважає нардеп від "Євросолідарності", член оборонного комітету Михайло Бродський.

Якщо документ ухвалять, то у сферу його дії потраплять не лише полонені, а й усі, кого СБУ запідозрить у підготовці провокацій на користь країни-агресора. Йдеться про всіх, з ким воювала або воюватиме Україна. Повною мірою норми закону можна буде використовувати при запровадженні воєнного стану або ж особливого періоду, який триває в Україні від весни 2014 року.

Збором інформації про інтернованих осіб займатимуться СБУ та поліція. Відповідальність за поселення й охорону військовополонених та інтернованих хочуть покласти на Генштаб ЗСУ.

Попередньо інтернованих громадян затримуватимуть і примусово поселятимуть у спеціально відведених місцях, пошуком яких займатиметься Кабмін і місцева влада. Основним перевізником інтернованих і полонених стане "Укрзалізниця", а охоронцем – Нацгвардія.

Статус інтернованого можна буде оскаржити в суді. Автоматично від нього позбавлятимуться при скасуванні воєнного стану або особливого періоду. Тоді усіх підозрюваних автоматично відпускатимуть з поселень.

Читайте також

За розрахунками Кабміну на реалізацію законопроєкт потрібно майже 62 млн грн. Розрахунок зробили виходячи із 300 полонених і 300 інтернованих, в тому числі дітей. З цієї суми 57 млн грн витратять на їхнє харчування й одяг.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує запровадити професійну накопичувальну систему для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та шкідливих умовах.