Тримають у жахливих умовах та вимагають гроші: що відбувається у катівнях ОРДЛО

У в'язницях є критичною ситуація з коронавірусом
Тримають у жахливих умовах та вимагають гроші: що відбувається у катівнях ОРДЛО
Колючий дріт, ув’язнення Фото Marolyn Dudfield з Pexels
7 Жовтня 2021, 10:13
читать на русском

З українців, які перебувають у колоніях ОРДЛО, постійно вимагають гроші. При цьому в'язнів утримують у нелюдських умовах, більшість мають серйозні проблеми зі здоров'ям.

Про це повідомила омбудсман з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

Вона розповіла, що отримала звістку про жахливу ситуацію в місцях позбавлення волі, які розташовані на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, де незаконно утримуються українські громадяни.

Так, керівництво Макіївської колонії №32 та Сніжнянської виправної колонії №127 систематично залякує та вимагає гроші у в’язнів. На кожного встановлюється певна сума "податку", яку необхідно щомісяця віддавати. Тих, хто відмовляється платити, переводять до барака з гіршими умовами, часто - не пристосованого для проживання. Там частково немає дверей, вікон, відсутнє централізоване опалення, водопостачання та каналізація.

В осінньо-зимовий період заручники залишаються практично "на вулиці" при тому, що їхнє здоров'я підірвано тортурами і голодом. Вони мають тяжкі хронічні захворювання: діабет, хвороби серця та нервової системи, - зазначила Денісова.

При цьому в колонії, як повідомила омбудсман, є критичною ситуацією з коронавірусом. Багато хто з в’язнів має усі ознаки захворювання: високу температуру тіла, сильний кашель, втрату смаку та нюху, у деяких виражені диспепсичні розлади. Проте медична допомога їм не надається, а передані родичами лікарські препарати не доходять через розкрадання адміністрацією.

Крім цього, упродовж дня хворим заручникам заборонено прилягти на ліжко, адже за це вони отримають покарання карцером за порушення режиму.

Зазначені факти є прямим порушенням гарантованих норм ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та пункту 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими від 30.08.1955, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН, - наголосила омбудсман.

Денісова також звернулась до голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільди Богнер та голови делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні пані Флоранс Жиллєтт щодо проведення Моніторингових візитів в зазначені установи для відновлення порушених прав наших громадян та надання їм належної медичної допомоги.

Нагадаємо, що окупанти на Донбасі тримають у заручниках 295 українців, з яких 30 жінок.

Читайте також

1