В'язня Кремля Приходька засудили до п'яти років колонії за "тероризм"

Омбудсманка вважає вирок незаконним, адже кримінальна справа сфабрикована
Важливо
В'язня Кремля Приходька засудили до п'яти років колонії за "тероризм"
Олег Приходько (фото: t.me/denisovaombudsman)
3 Березня 2021, 15:03
читать на русском

В'язня Кремля, кримчанина Олега Приходька засудили до п'яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

Денісова наголосила, що сьогодні, 3 березня, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс Приходьку незаконний вирок по сфабрикованій кримінальній справі. Йому інкримінували спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року.

Російський суд задовольнив вимоги прокурора Сергія Айдинова частково. Олег Приходько буде вимушений відбувати перший рік покарання у в'язниці, де всі засудженні тримаються в камерах, - зазначила вона.

Омбудсманка засудила незаконний вирок російського суду та вважає це помстою окупаційної влади кримчанину за його проукраїнську позицію. Приходько публічно називав незаконним приєднання Криму до Росії. Через стан здоров'я, важкі хронічні захворювання та поважний вік Приходько може не витримати умов тримання у в'язниці.

Читайте також

Денісова закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на Росію та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля.


Контекст. Олег Приходько - корінний кримчанин, який до окупації півострова очолював Сакську міську організацію ВО "Свобода". Через стан здоров'я рідних Приходько не залишив Крим після вторгнення Росії.

У жовтні 2019 року московські спецслужби разом із представниками місцевої окупаційної "адміністрації" викрали та ув’язнили Приходька. А в квітні 2020 року Приходька вивезли до Ростовського СІЗО №1, де помістили в одинарну камеру "смертників".

У чоловіка  проблеми зі здоров’ям: майже зник слух, послабився зір, загострилися хронічні недуги. Також Приходько скаржився на погіршення умов утримання та обіцяв перерізати собі вени, якщо йому не передадуть ліки.

Російські прокурори вимагали ув’язнити його на 11 років в колонії суворого режиму за "тероризм".

У січні цього року в окупованому Криму невідомі напали на доньку та дружину Приходька, яких сильно побили під їхнім будинком.

1