У кримського політв'язня Приходька критично погіршився стан здоров'я - Денісова

Український активіст не отримує необхідне лікування
У кримського політв'язня Приходька критично погіршився стан здоров'я - Денісова
Олег Приходько (фото: Людмила Денісова / Facebook)
23 Листопада 2020, 13:35
читать на русском

Стан здоров'я кримського політв’язня, українського активіста Олега Приходька, якого незаконно утримують в слідчому ізоляторі №1 в Ростов-на-Дону, критично погіршився.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

Денісова зазначила, що керівництво СІЗО не забезпечує Приходька необхідними ліками. Політв'язень має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору. Право на отримання належної медичної допомоги передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

За словами омбудсмана, Приходько позбавлений права на справедливий суд та ефективний засіб юридичного захисту через різке зниження слуху. Суд ігнорує неодноразові звернення адвоката щодо проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування.

Читайте також

Зазначається, що кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, з недотриманням норми санітарної площі на одну особу та у повній антисанітарії (є щури, таргани та комахи).

Відповідно до положень Конвенції про захист прав людини й основних свобод такі факти порушення прав прирівнюються до катувань і нелюдського поводження та становлять пряму загрозу життю й здоров’ю Олега Приходька, - наголосила Денісова.

Омбудсман також звернулась до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з метою відновлення прав громадянина України Приходька, а саме терміново провести кваліфікований медичний огляд, забезпечити належні умови тримання відповідно до Мінімальних стандартних правил ООН щодо поводження з в’язнями.

Нагадаємо, що 1 жовтня в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону повинно було відбутись чергове засідання у справі Олега Приходька, але його перенесли відразу ж після початку, у зв'язку з відпусткою прокурора.

Приходько скаржився на погіршення умов утримання та обіцяв перерізати собі вени, якщо йому не передадуть ліки.