Небезпечний штам "Омікрон" може бути вже в Україні - лікар

Наразі його виявлено в 50 країнах світу
Небезпечний штам "Омікрон" може бути вже в Україні - лікар
Коронавірус, люди у захисних масках Фото: president.gov.ua
7 Грудня 2021, 18:21
читать на русском

Лікар Євген Комаровський заявив, що штам "Омікрон", ймовірно, може бути вже в Україні. Хоч жодного підтвердженого випадку наразі немає.

Про це Комаровський сказав в етері на телеканалі "Україна 24".

Ми повинні виходити з тих фактів, які ми маємо на сьогодні. Треба визнати, що на сьогодні реальних, об'єктивних, зрозумілих і статистичних даних не дуже багато. Вони, швидше за все, з'являться протягом двох-трьох тижнів. Ми зараз не можемо відповісти на головні питання - які особливості клінічного перебігу хвороби, і чим це все закінчується, — наголосив лікар.

За його словами, штам "Омікрон" вже може бути і в Україні, оскільки у сусідніх країнах, Росії та Румунії, вже зареєстровані випадки зараження.

На сьогодні "Омікрон" виявлений практично в 50 країнах. Він підібрався зовсім впритул до України. Він у Росії та Румунії. В Україні він напевно теж є, але ми його поки тут ще не виявили. На сьогодні від штаму "Омікрона" ще не померла жодна людина, - наголосив він.

Комаровський звернув увагу, що в ПАР, звідки все й почалось, "Омікрон" практично витічнив "Дельту". Основна маса хворих в ПАР - це пацієнти, у яких "Омікрон". Наразі відсутнє зростання смертності та збільшення споживання кисню.

Крім того, як вважає лікар, "Омікрон" інтенсивно поширюється і серед дітей. Але дані, які зараз є, дають надію на "оптимістичний сценарій". Втім, наразі людство має справу з вірусом, який дуже заразний, більш заразний, ніж "Дельта".

Є шанси, що він ("Омікрон" - ред.) не викликає смертельних хвороб, що він переноситься легко...В Україні він буде, нікуди ми від цього не дінемося. І швидше за все його буде багато, - сказав Комаровський.

Нагадаємо, вперше новий штам був виявлений у Ботсвані та ПАР, потім вірус проник до Європи. Також стало відомо, що "Омікрон" виявлено у європейців, які повернулися з Африки.

Передбачається, що штам є високозаразним, проте невідомо, наскільки він здатний "минати" антитіла, вироблені в організмі після вакцинації.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Росії Меліта Вуйнович закликала не панікувати через появу нової мутації коронавірусу. Вона заявила, що не відомо, чи обходитиме новий штам вакцину, і наскільки він знизить ефективність вакцин.

Читайте також

1