Невролог, ЛОР та окуліст: до яких лікарів найчастіше звертаються українці

Абсолютними лідерами за кількістю звернень є лікарі-неврологи
Невролог, ЛОР та окуліст: до яких лікарів найчастіше звертаються українці
Лікар-невролог (Фото: pexels)
29 Січня 2021, 22:01
читать на русском

Аналіз системи електронних направлень показав, що найчастіше українці звертаються за консультацією до таких лікарів як невролог, отоларинголог та офтальмолог.

Про це повідомили в Національній службі здоров`я України (НСЗУ).

У НСЗУ підрахували, що серед 23 млн направлень, які були створені в електронній системі з квітня 2020 року переважають направлення на консультації лікарів-спеціалістів – їх 56%. Найчастіше пацієнти звертаються за електронним направленням до невролога, ЛОРа та офтальмолога.

Зокрема, за електронним направленням безоплатну консультацію невролога отримали понад 564 тис. пацієнтів, консультацію ЛОРа - 477 тис. пацієнтів, офтальмолога -  478 тис. пацієнтів.

Майже чотири з половиною тисячі лікарів-неврологів виконали  понад 823 тис. електронних направлень. Понад 2,5 тис. отоларингологів виконали 590 тис. направлень. Майже 3 тис. лікарів-офтальмологів виконали понад півмільйона направлень.

Крім того, у НСЗУ нагадали, що до певних лікарів-спеціалістів пацієнт може потрапити без направлення. І НСЗУ оплатить такий візит за пацієнта. Це гінеколог, психіатр, стоматолог, педіатр, нарколог, фтизіатр. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом.

Читайте також

Раніше українські медики, які працюють з хворими на COVID-19, недоотримали 116 млн грн або 35% коштів. За однією з бюджетних програм (з вересня по грудень) було заплановано з Фонду витратити 337 млн грн на доплати медикам. Фактично МОЗ витратило лише 221 млн грн, при цьому кількість медичних закладів, до яких спрямовувалися кошти, збільшилась зі 100 до 192.