Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії в галузі хімії

Премія дісталася одразу трьом науковцям
Головне
Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії в галузі хімії
5 Жовтня 2022, 14:20
читать на русском

Цього року, лауреатами Нобелівської премії 2022 в області хімії стали одразу троє вчених, а саме Каролін Бертоцці, Баррі Шарплесс й Мортен Мелдал.

Про це йдеться у Twitter-акаунті пресслужби Нобелівської премії.

Баррі Шарплесс та Мортен Мелдал заклали основу функціональної форми хімії - клік-хімії, в якій молекулярні будівельні блоки швидко і ефективно з'єднуються разом. Бертоцці вивела клік-хімію на новий рівень і почав використовувати її в живих організмах, - пише пресслужба на сайті премії.

Нагадаємо, Нобелівський комітет 4 жовтня оголосив лауреатів Нобелівської премії у галузі фізики. Ними стали дослідники у галузі квантової фізики Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Целлінгер. Премію присудили із формулюванням "за експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторську квантову інформатику".

3 жовтня, відбулось вручення Нобелівської премії 2022 з фізіології та медицини. Лауреатом став шведський біолог, фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо "за його відкриття, що стосуються геномів вимерлих гомінідів та еволюції людини".

Читайте також

1