Нобелівську премію з фізики отримали дослідники клімату та глобального потепління

Нагороду отримали вчені з США, Німеччини та Італії
Нобелівську премію з фізики отримали дослідники клімату та глобального потепління
Скріншот відео Нобелівського комітету
6 Жовтня 2021, 07:26
читать на русском

Нобелівську премію з фізики у 2021 році отримали Сюкуро Манабе, Клаус Хассельманн і Джорджіо Парізі за "новаторський внесок в наше розуміння комплексних фізичних систем".

Про це повідомили у Нобелівському комітеті.

Половину премії спільно розділили між собою американець Сюкуро Манабе та німець Клаус Хассельманн "за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості і надійне прогнозування глобального потепління". Іншу половину отримав Джорджіо Парізі "за відкриття взаємодії безладу і флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів".

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян “за відкриття рецепторів температури і дотику”.

Вже сьогодні, 6 жовтня, оголосять володаря премії з хімії, а в четвер - з літератури.

Лауреат премії за сприяння встановленню миру, яка вважається однією з найпрестижніших нагород у світі, за традицією буде оголошений в Осло. Церемонія запланована на п'ятницю, 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Останніми стануть відомі володарі Нобеля з економіки. Їх імена оголосять у понеділок, 11 жовтня.

Читайте також

1