Стало відомо, хто цьогоріч отримав Нобеля з медицини

Перший цьогорічний Нобель дістався американським вченим
Стало відомо, хто цьогоріч отримав Нобеля з медицини
Нобелівська премія (Фото: picabu)
5 Жовтня 2021, 06:26
читать на русском

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян “за відкриття рецепторів температури і дотику”.

Про це повідомляє сайт Нобелівського комітету.

Нобелівська премія з фізіології і медицини 2021 року присуджена Девіду Джуліусу і Ардему Патапутяну “за відкриття рецепторів температури і дотику, – йдеться в повідомленні.

Науковці відкрили рецептори, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів.

Зокрема Девід Джуліус використав капсаїцин, гостру сполуку з перцю чилі, яка спричиняє печіння, щоб ідентифікувати рецептори у нервових закінченнях шкіри, які реагують на тепло. Патапутіан для цього дослідження використав чутливі до тиску клітини.

Ці відкриття дали початок інтенсивній науковій діяльності, яка призвела до швидкого розширення розуміння того, як наша нервова система відчуває тепло, холод та механічні подразники.

Лауреати відкрили нові ланки у нашому розумінні складної взаємодії наших почуттів з навколишнім середовищем, – повідомили на офіційному сайті премії.

Вже сьогодні, 5 жовтня, оголосять володаря премії з фізики, в середу - з хімії, в четвер - з літератури.

Лауреат премії за сприяння встановленню миру, яка вважається однією з найпрестижніших нагород у світі, за традицією буде оголошений в Осло. Церемонія запланована на п'ятницю, 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Останніми стануть відомі володарі Нобеля з економіки. Їх імена оголосять у понеділок, 11 жовтня.

Нагадаємо, 11 вересня у Гарвардському університеті вручили головну наукову антинагороду світу - Шнобелівську премію.

Читайте також

1