Нормальний липень: синоптики розповіли про погоду другого літнього місяця

Липень принесе українцям спекотну погоду, а також грозові дощі з градом
Нормальний липень: синоптики розповіли про погоду другого літнього місяця
Погода, літо (Фото: Парламент.UA)
30 Червня 2022, 09:01
читать на русском

Синоптики Укргідрометцентру прогнозують, що в липні температура повітря буде близькою до норми, очікуються опади у вигляді злив та грозових дощів.

Про це повідомив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, пише "Сьогодні".

За словами Прокопенка, липень – зазвичай найтепліший місяць року. У 2022 році у липні середня місячна температура повітря становитиме 20-25 градусів тепла, в Карпатах 16-18 градусів тепла. Ці температурні показники є на один-три градуси вищими, ніж у червні, але вони перебувають у межах кліматичної норми.

Це нова норма, за підсумками спостережень за 30-річний період з 1991 по 2020 рік, вона на 2 градуси вище, ніж попередня норма, з 1961 по 1990 рік, – пояснив фахівець.

Він зазначив, що у липні очікуються опади: зливи, дощі з грозами та градом.

Це літній характер погоди. Висока температура і потім зміна її на холоднішу утворюватимуть смерчі, особливо в степових районах, їх буде більше, ніж у червні. Така картина спостерігалася наприкінці червня в Східній Європі, – додав Прокопенко.

За його словами, через розгул стихії ймовірно знеструмлення населених пунктів, можливе підтоплення і навіть розмивання доріг.

Фахівець доповнив, що місячна кількість опадів у липні очікується на рівні 34-91 мм (в Карпатах і місцями на Прикарпатті до 155 мм), що є також у межах норми.

Дощі йтимуть у північних та західних областях, а також на Вінниччині – 62 мм і більше. Менша кількість опадів буде спостерігатися у південних областях, особливо в Херсонській області та в Криму – нижче 30 мм.

Нагадаємо, до кінця червня погода в Україні буде нестабільною з різкими температурними коливаннями. Протягом тижня на українців чекає нестійка погода з температурними гойдалками, коливаннями атмосферного тиску та поривчастим вітром.

Читайте також

1