"Нова пошта" запускає власну авіакомпанію

Перший рейс літаки Нової пошти здійснять навесні 2023 року
"Нова пошта" запускає власну авіакомпанію
Запуск безпілотника з вантажем (Фото: Нова пошта)
17 Січня 2023, 13:26
читать на русском

Авіакомпанія Supernova Airlines, яка входить до групи компаній "Нова Пошта", отримала сертифікат експлуатанта за номером UA 062. Це дає можливість компанії розпочати власні вантажні авіарейси.

Про це повідомила пресслужба "Нової Пошти".

Перший рейс із вантажами клієнтів "Нова Пошта Глобал" заплановано виконати вже навесні 2023 року.

В компанії наголосили, що стали першим українським перевізником, який зміг виконати усі вимоги та отримав сертифікат експлуатанта в умовах війни.

"Це приклад незламності українців та нагадування іншим бізнесам, що саме зараз найкращий час інвестувати в Україну", – сказав Ярослав Красножон, директор Supernova Airlines.

Наразі авіакомпанія займається розбудовою власного флоту повітряних суден. Компанія вже має два АН-26, які взяла на правах лізингу.

Supernova Airlines буде здійснювати рейси з українських міжнародних аеропортів Бориспіль та Львів після закінчення війни, а поки українське небо закрите для польотів, авіаційні перевезення будуть здійснюватися з найближчих до України європейських аеропортів.

Як відомо, "Нова Пошта" анонсувала запуск власної авіакомпанії у жовтні 2021 року. Перевізник Supernova Airlines буде працювати в структурі міжнародного підрозділу групи – "Нова Пошта Глобал".

Наразі "Нова Пошта" доставляє міжнародні посилки партнерськими авіакомпаніями. Компанія розраховує на зростання поставок, а власна авіакомпанія – спосіб мінімізувати ризики зриву термінів.

У скільки НП обійдеться власна авіакомпанія? Залежить від типу і віку флоту, каже ексрегіональний менеджер "АероСвіт" і МАУ Віктор Логвиненко. Інвестиції в запуск подібної авіакомпанії, за його оцінкою, стартують від $500 000. За оцінкою засновника консалтингової компанії "Авіаплан" Євгена Трескунова, щомісячний лізинг і супутні витрати на обслуговування вантажного Boeing 737-800 становлять близько $500 000 на місяць.

"Стартові інвестиції залежать від того, які "Нова Пошта" буде використовувати літаки: на 20 т і 5000 км або на 60 т і 10 000 км", – зазначав Трескунов.

Нагадаємо, "Нова пошта" зробила отримання посилок у Києві трохи зручнішим. Тепер їх вийде забрати у відділеннях магазину MOYO. Поки що лише у Києві, але можливість планують розширити на всю Україну.

Читайте також