Нова послуга для ФОП з'явилася в "Дії": подробиці

Підприємці можуть подавати річні податкові декларації через застосунок
Важливо
Нова послуга для ФОП з'явилася в "Дії": подробиці
Застосунок Дія (фото: m.day.kyiv.ua)
27 Січня 2022, 08:06
читать на русском

У застосунку "Дія" запрацювала нова послуга для фізосіб-підприємців - ФОПи зможуть подавати річну податкову декларацію.

Про це написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїй колонці на "НВ".

Очільник Мінцифри зазначив, що у 2021 році команда відомства разом із Державною податковою службою презентували перші податкові послуги в "Дії" для ФОПів-спрощенців.

Можна сплатити податки та збори, переглянути попередні декларації та розрахунки з бюджетом для ФОП 1−3 груп без найманих працівників на спрощеній системі оподаткування в застосунку чи на порталі. Такої простоти у складному питанні сплати податків в Україні ще не було. Усе максимально зрозуміло за мінімальної кількості полів для заповнення. "Дія" вже знає рахунки, куди сплачувати. Декларації також спростилися. Замість кількох сторінок та понад тридцяти полів треба відповісти лише на 4 запитання та внести суму доходу, - розповів він.

Федоров нагадав, що з минулого тижня ФОПи 1−3 групи можуть подати річну декларацію просто в застосунку "Дія" - "швидко, без необхідності штурхати бухгалтера платних сервісів".

За його словами, річна декларація займає три сторінки, у якій треба правильно заповнити необхідні поля. Можна ввести лише суму доходу, а вся інша інформація в декларації заповнюється автоматично.

Усе працює дуже просто. У застосунку треба вибрати "Послуги", розділ "Податки ФОП" та пункт "Декларації". Для 1-2 групи треба ввести суму доходу за рік та контактні дані. Для 3 групи — суму доходу за 4 квартал. "Дія" автоматично підтягне дані, які необхідні для всіх груп. Далі підписуєте декларацію "Дія.Підписом" і все — вона надсилається в податкову. Це займає менш як хвилину часу, - розповів Федоров.

Міністр зазначив, що усі дані та суми в декларації редагуються:

Тому ви можете самі виправити за необхідності. Внизу під кнопкою "Підписати" та надіслати можете завантажити PDF-файл із попередньою версією декларації, щоб перевірити заповнені поля.

Як подати декларацію ФОПам 1 та 2 груп:

  • У застосунку "Дія" у розділі Послуги оберіть "Податки ФОП"
  • Натисніть "Декларації"
  • Введіть суму доходу за рік
  • Введіть контактні дані
  • "Дія" заповнить дані про "Єдиний податок" та "Єдиний соціальний внесок".
  • Підпишіть декларацію "Дія.Підписом".

Як подати декларацію ФОПам 3 групи:

  • У застосунку "Дія" у розділі "Послуги" оберіть "Податки ФОП".
  • Натисніть "Декларації" (декларація заповнюється за принципом всіх попередніх періодів — потрібно внести суму доходу лише за 4 квартал. Дія зробить запит до Податкової на декларацію за три квартали і підтягне суму задекларованого доходу за 9 місяців. Загальна сума доходу рахується шляхом додавання суми задекларованого за 9 місяців доходу та вказаного доходу за 4 квартал).
  • Введіть контактні дані.
  • Сума податку до сплати сформується автоматично, а дані про Єдиний соціальний внесок заповнить "Дія".
  • Підпишіть декларацію "Дія.Підписом".

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року стало обов'язковим використання касових апаратів або реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2-4 груп. Також набувають чинності штрафи за порушення. Ця вимога мала запрацювати ще з 2021 року, проте через "коронакризу" її запровадження перенесли на рік.

Читайте також

1