Нове районування оскаржують у Конституційному суді

Утворення нових районів оскаржують 49 народних депутатів України
Нове районування оскаржують у Конституційному суді
Конституційний суд
20 Жовтня 2020, 21:50
читать на русском

У Конституційному Суді України оскаржують Постанову Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів". Про це інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

До Конституційного Суду України 20 жовтня надійшло конституційне подання 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-ІХ (далі – Постанова), - зазначають у КСУ.

У клопотанні зазначається, що Постанова не відповідає статті 1, частині другій статті 6, статті 8, частині другій статті 19, частинам першій, другій статті 55, пункту 13 частини першої статті 92 Основного Закону України.

Читайте також

Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що врегульовуючи питання територіального устрою постановою, а не законом, Верховна Рада України хоч і діяла в межах наданих їй повноважень, але не у спосіб, який вимагає Конституція України, - зазначають у Конституційному суді.

Нагадаємо, в рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні були ліквідовані 490 районів, замість них створили 136 нових. Таким чином Україна вперше з часів Радянського Союзу отримала нове районування.

Постановою визначено, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу району.

Читайте також

Вибори депутатів райрад ліквідованих районів більше не будуть проводитися. Повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах, припиняються в день набуття повноважень депутатів, обраних на виборах у нових районах.

1