Нові монети вводить в обіг Нацбанк: присвячені Олімпійським іграм

Монети виготовлені зі срібла та нейзильберу
Нові монети вводить в обіг Нацбанк: присвячені Олімпійським іграм
Монети (Фото: moneyveo)
18 Січня 2022, 08:01
читать на русском

Національний банк України з 18 січня вводить в обіг нові пам`ятні монети номіналом 2 та 10 гривень.

Як повідомили в НБУ, їх присвятять зимовим Олімпійським іграм у Китаї.

На аверсі монет розміщено: угорі – малий Державний Герб України, над яким напис півколом УКРАЇНА, у центрі у дзеркальному колі – голова дракона (використано тамподрук), який є головним героєм давніх легенд, міфів, казок та одним із найвідоміших символів Китаю, напис 2022, стилізований під змієподібного дракона, вкритого лускою; ліворуч та праворуч – чотири піктограми, що символізують олімпійські види спорту; унизу номінал 2 або 10 та графічний символ гривні.

На реверсі монети на стилізованому абрисі аркуша паперу розміщено композицію, що символізує країну, де відбудуться XXIV зимові Олімпійські ігри, – Китай із його давньою культурою, одним з елементів якої є папір; карта Пекіна, на якій зображено піктограми сноубордиста і фігуристки (у центрі), праворуч від якої – віяло – невід’ємна частина традиційної китайської культури, перші відомості про появу якого відносять до IV–II cт. до н. е. Крім того, на реверсі монети розміщено: сніжинку (унизу), логотип Національного олімпійського комітету України (ліворуч), над яким голова дракона і вогонь – один із символів Олімпійських ігор.

Нагадаємо, XXIV зимові Олімпійські ігри відбудуться з 4 по 20 лютого в столиці Китаю – Пекіні.

Олімпійські ігри – це престижні міжнародні змагання, які без перебільшення є подією планетарного масштабу і проводяться під егідою Міжнародного олімпійського комітету в межах олімпійського руху. До складу національної збірної України увійдуть представники таких видів спорту: біатлон, гірськолижний спорт, ковзанярський спорт, керлінг, лижні перегони, лижне двоборство, стрибки на лижах з трампліна, санний спорт, скелетон та бобслей, сноубординг, фігурне катання на ковзанах, фристайл, хокей із шайбою, шорт-трек.

Читайте також

1