Нові мутації знижують ефективність вакцин в 10 разів - вчені

Вчені виявили 11 випадків мутації британського штаму
Нові мутації знижують ефективність вакцин в 10 разів - вчені
Коронавірус, вакцина (фото: South China Morning Post)
4 Лютого 2021, 08:55
читать на русском

Вакцина BioNTech/Pfizer показала в 10 разів меншу ефективність проти вірусу з мутацією E484K. Про це свідчать антитіла, отримані з крові людей.

Про це повідомляє CNN.

Вчені з Кембріджського університету виявили 11 випадків мутації британського штаму B. 1.1.7, названої E484K, яка швидко поширюється в Південній Африці та Бразилії.

Це, мабуть, погані новини для ефективності вакцин, - сказав доцент з епідеміології Єльської школи громадського здоров'я Джозеф Фовер.

Міністр охорони здоров'я Великобританії Метт Хенкок підтвердив, що випадки мутації були виявлені в Бристолі та Ліверпулі, і тепер в районах цих міст буде проведено масове тестування.

Читайте також

Вчені впевнені, що програма вакцинації допоможе знизити захворюваність і смертність навіть у тому випадку, якщо вакцина буде не така ефективна проти нової мутації.

До того ж у Великій Британії першу дозу вакцини отримали вже 10 млн осіб.

Нагадаємо, що 25 січня Єврокомісія рекомендувала посилити правила в'їзду до країни Євросоюзу з третіх країн у зв'язку з новими мутаціями коронавірусу.

Окрім того вчені заявляють, що мутація вірусу на 70% більш заразна, аніж звичайна. Тим часом у ВООЗ заспокоюють, що вакцина від коронавірусу допоможе впоратись із ним, проте жодних доказів та підтверджень не існує.

22 січня прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що "британський" штам коронавірусу може бути більш смертоносним, ніж попередні його види.

1