Нові призначення в ЗСУ почали обростати скандалами: що відомо

У Збройних силах тривають кадрові перестановки після звільнення Валерія Залужного
Головне
Нові призначення в ЗСУ почали обростати скандалами: що відомо
Ігор Плахута
12 Лютого 2024, 09:40
читать на русском

Як відомо, у четвер, 8 лютого, президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце призначив Олександра Сирського, який до цього очолював Сухопутні війська.

Перестановки торкнулися і Генерального штабу ЗСУ. Так, 9 лютого з посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього призначили Анатолія Баргилевича. Він до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО.

Наступного дня Зеленський оголосив нових заступників Сирського та Баргилевича. Зокрема, до команди головкома ЗСУ увійшов полковник Вадим Сухаревський, який у 2014 році першим відкрив вогонь по ворогу.

Вчора ж президент призначив на посаду командувача Сухопутних військ ексзаступника міністра оборони Олександра Павлюка. А також провів кадрові перестановки в командуванні Об'єднаних сил та Десантно-штурмових військ.

Олександр Павлюк з березня 2014 року був залучений до відбиття збройної агресії росії проти України. Під його командуванням 24 окрема механізована бригада брала участь у боях за звільнення Слов’янська, Красного Лиману, Краматорська, Лисичанська та інших міст Донецької та Луганської областей.

У березні 2017 року Павлюк став командувачем військ Оперативного командування "Захід" Сухопутних військ ЗСУ. Влітку 2020 року був призначений начальником підготовки командування Сухопутних військ.

У липні 2021 року обійняв посаду командувача Операції об’єднаних сил. З початком великої війни він керував обороною населених пунктів на сході України. Так, військові частини втримували Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну та інші населені пункти Донеччини й Луганщини.

З 15 березня по 21 травня 2022 року перебував на посаді голови Київської ОВА. У лютому 2023 року його призначили першим заступником міністра оборони.

Президент звільнив Сергія Наєва з посади Командувача об'єднаних сил ЗСУ. На цей пост призначили Юрія Содоля.

Сергій Наєв заявив, що із засобів масової інформації дізнався про своє звільнення з посади командувача Об'єднаних сил Збройних сил України, яку обіймав із 2020 року. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.
Наєв також зазначив, що обіймав цю посаду у "складні часи — один із найважчих періодів історії України". Він закликав і далі працювати проти росії, адже війна триває.

"Ворог має бути знищений, наші землі деокуповані, а зло покаране! Впевнений, це нам під силу! Українці вміють творити дива, тому вірю в кожного з вас! Мрію про нашу перемогу і знаю, що цей день настане!" — наголосив він.

Сергій Наєв подякував генералам, офіцерам, сержантам і солдатам за службу, злагоджену роботу й спільні зусилля, а також за довіру та підтримку.

Крім того, Зеленський змінив командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. Цю посаду обіймав Максим Миргородський. Новим командувачем став Ігор Скибюк.

Ігор Скибюк має звання бригадного генерала, Герой України. У 2022 році йому надали орден Богдана Хмельницького 3-го та 2-го ступенів, пише видання "Новинарня".

Від 1998 служив у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, що базується у Львові. Пройшов шлях від командира взводу до командира бригади. Брав участь у бойових діях на сході Україні після 2014 року.

З початком великої війни командував підрозділами бригади, які звільнили низку населених пунктів на Харківщині, зокрема Ізюм. Від 2023 року обіймав посаду начальника штабу — заступника командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Також було призначено нового командувача Сил територіальної оборони. Посаду отримав Ігор Плахута.

Ігор Плахута, якого 11 лютого призначили командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ, керував Внутрішніми військами Міністерства внутрішніх справ під час розгону Майдану.

Про це повідомляло hromadske 10 грудня 2013 року.

Тоді вночі правоохоронці повністю зачистили урядовий квартал від барикад Євромайдану.

Тодішній начальник управління Південного територіального командування внутрішніх військ МВС генерал-майор Плахута заявив, що для розчищення вулиць, прилеглих до Адміністрації президента, залучили близько 400 бійців внутрішніх військ та спецзагону "Беркут".

Того вечора журналістка hromadske Настя Станко зустріла його в урядовому кварталі. Ось, що він їй сказав:

Як писала "Українська правда", Плахута казав, що "люди в чорному, які розбирали барикади, це були комунальники". І заявляв про двох постраждалих: "беркутівця" та одного військовослужбовця.

А 18 лютого 2014 року Плахута давав коментар журналісту, у якому запевнив, що штурму загороджень мітингувальників не буде. Попри це, того самого дня внаслідок протистоянь між силовиками та протестувальниками загинули понад 20 людей, згадував "Укрінформ".

Читайте також

1