Нову програму "єРобота" запускають в Україні: українцям видаватимуть гроші на бізнес

Бюджет програми на рік становить 5 млрд грн
Головне
Нову програму "єРобота" запускають в Україні: українцям видаватимуть гроші на бізнес
Робота (Фото: pexels)
21 Червня 2022, 20:04
читать на русском

Українці, які хочуть започаткувати власну справу, зможуть отримати безповоротні гранти до 250 тисяч гривень у межах нової урядової програми "єРобота".

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 21 червня.

Будь-який українець, що має бізнес-план, і тверді наміри розпочати власну справу, може розраховувати на підтримку держави. Ми плануємо видати 20 тисяч таких грантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік — 5 млрд грн. Ми говоримо про можливість запустити будь-який мікробізнес, як то пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо, — зазначив керівник уряду (досьє Шмигаля).

Учасником програми може стати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес. Для отримання гранту треба буде подати заявку через портал Дія чи відділення "Ощадбанку", додавши до заявки бізнес-план.

Протягом 10 робочих днів експерти "Ощадбанку" та Державного центру зайнятості проведуть оцінку проєкту, і якщо він відповідає критеріям програми, грантові кошти будуть перераховані на ваш рахунок, — зазначив Шмигаль.

За його словами, держава надаватиме грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду.

Додатково нові підприємці зможуть отримати дешевий кредит за програмою "5-7-9" у розмірі до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво чи реконструкцію приміщень, на придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу, — зауважив він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни. Так, українці отримають безповоротні гранти на бізнес.

1