ОБСЄ піддала критиці швидку зміну Виборчого кодексу

Деякі зміни оцінили позитивно
ОБСЄ піддала критиці швидку зміну Виборчого кодексу
Вибори 2020 року, жінка кидає бюлетень у скриньку (фото: Парламент UA)
27 Жовтня 2020, 08:01
читать на русском

Глава місії спостерігачів від ОБСЄ Інгібйoрг Сольрун Гісладоттір заявила, що народні депутати Верховної Ради внесли важливі зміни до Виборчого кодексу незадовго до місцевих виборів усупереч міжнародній практиці.

Про це повідомило інформагентство Інтерфакс-Україна.

За її словами, зміни до Виборчого кодексу допомогли усунути деякі невідповідності, які в ньому була.

Але вони також містили зміни до виборчої системи держави, які були прийняті безпосередньо незадовго до виборів, що суперечить загальним найкращим практикам у світі, - заявила глава місії ОБСЄ.

На її думку, в оновленому кодексі врахували все рекомендації ОБСЄ.

Читайте також

Одним з позитивних змін українського виборчого законодавства вона назвала спрощення реєстрації виборців, а також зміни виборчої адреси, як раніше рекомендувала ОБСЄ.

При цьому тільки 100 тис. виборців цього разу змогли скористатися цією можливістю, - уточнила Гісладоттір.

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулись вибори депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів. Протягом дня, 25 жовтня Національна поліція отримала щонайменше 8 повідомлень про нібито мінування виборчих дільниць, однак жодне з них не підтвердилося.

Наразі оприлюднені дані екзит-полу виборів мерів міст України на замовлення телеканалу "Україна 24" та політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Більше про порушення на дільницях читайте у нашому матеріалі: Побиття кандидата та незаконна агітація: найголовніші порушення на місцевих виборах