Побиття кандидата та незаконна агітація: найголовніші порушення на місцевих виборах

Станом на 19:00 правоохоронці відкрили 68 кримінальних проваджень через порушення під час виборів
Ексклюзив
Побиття кандидата та незаконна агітація: найголовніші порушення на місцевих виборах
Вибори, скриньки для бюлетенів (фото: Парламент UA)

В Україні 25 жовтня відбулись вибори депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів. Голосування відбулось у всіх областях, окрім окупованих Донбасу та Криму.

Дільницях працювали з 8:00 до 20:00, а голосування не обійшлось без порушень.

Станом на 19:00 правоохоронці відкрили 68 кримінальних проваджень через порушення під час виборів.

Дільниці запрацювали із запізненням

У Києві 6 виборчих дільниць розпочали роботу з запізненням. Ще дві станом на 8:30 – взагалі не відкрились.

Підкуп та “каруселі”

У місті Ізмаїл в Одеській області поліція виявила три автобуси у яких 52 пасажири їхали на голосування у Білгород-Дністровський. За кожен відданий голос їм пообіцяли по 4 тисяч гривень. Як зазначили у поліції, схему вигадав 42-річний раніше судимий громадянин Росії. Окрім Одещини, такі випадки виявили в Києві та Дніпропетровській області.

Так, до столиці привезли 130 мешканців Житомирської області. За свій голос вони планували отримати по 1 тисячі гривень.

Агітація та "подарунки"

У Києві рух "Чесно" зафіксував, як виборцям роздавали маски та агітацію від благодійного фонду Олександра Третьякова, що підтримував “УДАР”. Схожа ситуація відбулась у Хмельницькому.

Крім того, кандидати у Києві та Івано-Франківську агітували за допомогою СМС-повідомлень.

У Івано-Франківську також помітили білборд місцевого кандидата від "Свободи" у день У місті Рубіжному Луганської області агітацію проводила “Опозиційна платформа - За життя”.

Побили кандидата

В Ірпені на Київщині представник політсили "Нові обличчя" Володимир Березовець не впустив кандидата до Київської облради від "Слуги народу" Ігоря Колтунова на дільницю. Він мотивував це дезінфекцією у приміщенні. Під час штовханини Колтунов впав на підлогу.

Відсутність кабінок

Як поінформувала "ОПОРА", на багатьох дільницях у Житомирі не було кабінок для голосування.

На дільниці № 181447, що у дитсадку №66, одна кабінка у вигляді завіси з лялькового театру. На дільниці №181448, що у дитсадку №46, кабінки відсутні взагалі. Така ситуація і на інших дільницях. У Житомирській ТВК пояснюють все так: виробник не встиг виготовити кабінки вчасно, - написали спостерігачі.

Зазначається, що кабінок для голосування не вистачало і на багатьох дільницях на Київщині. Спостерігачі також відзначили нестачу урн для голосування, принтерів та навіть телефонів.

Зайві люди у списках

У Львові у виборчих списках виявили зайвих людей. Так, львівський міський голова Андрій Садовий повідомив, що зокрема, у Винниках виборці під час голосування виявили зайвих людей, дописаних у свої квартири.

Зустріч Зеленського з активісткою Femen

На дільниці в Оболонському районі Києва, де голосував Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського), перед входом у приміщення активістка Femen підняла спідницю перед президентом і показала статеві органи. Її швидко відтягнули. На правопорушницю склали адміністративний протокол.

Що ще

Крім того, Нацполіція отримала 8 повідомлень про нібито мінування виборчих дільниць, однак жодне з них не підтвердилося.

1