Обстріл Драмтеатру в Маріуполі: рашисти вбили майже 600 людей

В підвалах театру мирні мешканці міста ховалися від російського бомбардування
Обстріл Драмтеатру в Маріуполі: рашисти вбили майже 600 людей
Маріупольський театр Фото: 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS
4 Травня 2022, 17:20
читать на русском

У розбомбленому російськими бойовиками Драмтеатрі в Маріуполі загинуло близько 600 людей.

Про це повідомляє інформагентство Associated Press.

Ті, хто вижили під час атаки рашистів на театр, розповіли агенції, що підвал театру став "однією великою братською могилою".

У коментарі AP мешканка Маріуполя Оксана Сьоміна розповіла, що після бомбардування не території  Драмтеатру усюди валялися тіла, в тому числі й дітей. Сьоміна каже, щоб втекти з будівлі, їй довелося тікати по трупах.

Згідно з документом, отриманим AP, український уряд попередньо підрахував, що внаслідок атаки на драмтеатр близько 300 людей загинули. Однак журналісти AP знайшли докази значно більшої кількості загиблих.

Кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені: приблизно одна людина на кожні три квадратні метри вільного простору... За оцінками багатьох тих, хто вижив, під час авіаудару всередині було близько 1000 людей, але найбільше, хто бачив втечу, включаючи рятувальників, було близько 200. Вцілілі в основному виходили через головний вихід або один бічний вхід, інші виходи були завалені, - пише агенція.

Журналістам вдалося дізнатися, що до 15 березня в будівлю театру "втиснулося близько 1200 людей", які спали в офісах, коридорах, балконах, підвалах. А прямо під куполом театру тримали тільки домашніх тварин.

Театр став місцем, де кожен міг отримати їжу та воду, яку постачає Червоний Хрест, чи новини про можливу евакуацію. Попереду стояв резервуар для води, а польова кухня працювала збоку. Люди також стікалися до театру як найімовірнішої відправної точки для будь-якої евакуації, щоб наблизитися до передньої лінії, - пише видання.

Наразі журналісти, за свідками очевидців, нарахували близько 600 жертв бомбардування театру. Остаточні цифри загиблих з'ясувати неможливо, оскільки об’єкт закритий для слідства, а самі уламки вивезені рашистами.

Родини та знайомі тих, хто переховувався у театрі, чекають будь-яких новин про близьких. Телеграм-канал про зниклих безвісти України містить понад 19 000 дописів із фотографіями та іншими подробицями. Понад 9600 стосуються лише Маріуполя.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року окупанти скинули бомбу на Донецький обласний драматичний театр в Маріуполі, де знайшли притулок близько тисячі мирних мешканців, переважно жінок і дітей.

Перед тим, як завести дітей у бомбосховищі театру, поблизу будівлі зробили величезні написи "ДІТИ", які було видно навіть з повітря. Однак це не зупинило рашистів, і вони атакували людей з дітьми, які ховалися від бомбардування у підвалі театру.

Читайте також