Обстріл Запорізької АЕС: Старух розповів про радіаційний фон в Енергодарі

Ефективність міжнародних організацій на дії російських окупантів на ЗАЕС низька
Обстріл Запорізької АЕС: Старух розповів про радіаційний фон в Енергодарі
Фото: ЗАЕС
7 Серпня 2022, 17:18
читать на русском

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух заявив, що радіаційний фон на самому майданчику ЗАЕС та в межах Енергодара після обстрілів орків знаходиться в нормі - 8-12 мікрорентген.

Про це він повідомив під час телемарафону.

Я хочу поки заспокоїти всіх, що вимірювання проводяться і на самому майданчику, і в межах міста Енергодар. 8-12 мікрорентген - це так, як воно має бути. Але це не означає, що ці окупанти не можуть щось зробити, - сказав Олександр Старух.

За його словами, ефективність міжнародних організацій на дії російських орків на Запорізькій АЕС вкрай низька, оскільки вони не виконують покладених на себе функцій.

За повідомленням Енергоатому, вчора ввечері, 6 серпня, орки здійснили ракетні обстріли майданчика Запорізької атомної станції та Енергодара. Зокрема, ворог влучив по майданчику ЗАЕС поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Вочевидь, цілили саме по контейнерах ВЯП, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива! Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе, - йшлося в повідомленні.

Також внаслідок вибухів осколкове поранення отримав працівник ЗАЕС, його доправили до лікарні. Своєю чергою орки, що перебувають на майданчику ЗАЕС, не постраждали, адже заздалегідь сховалися у бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки.

Нагадаємо, 5 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти обстріляли територію Запорізької АЕС. Зокрема, ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку. Також росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Читайте також