Одесити встановили у Миколаєві першу установку для очищення води

У місті розв'язують проблему з відсутністю централізованого водопостачання
Ексклюзив
Одесити встановили у Миколаєві першу установку для очищення води
Фото: Суспільне Миколаїв

Одеська установка з очищення води запрацювала вчора  на території однієї з лікарень  Миколаєва, як альтернатива позбавленому російськими обстрілами центрального водопостачання. 

Про це повідомляють кореспонденти Парламент.ua.

Як розповіла координатор гуманітарного волонтерського центру на Рішельєвській Наталія Богаченко, на те, щоб зібрати необхідну суму для такої установки  – 640 тисяч гривень – одеситам знадобилося лише півтора дня.

Одеса нескінченно вдячна Миколаєву, і ми робимо все, що в наших силах, – зауважила Наталя Богаченко. — Майже два тижні ми щодня відправляємо фуру пляшкової води. Це гарно, але дорого. Легше на зібрані засоби купити установки, які вже на місці очищатимуть воду. Ми звернулися до одеситів із проханням і вже за півтора дня зібрали необхідну суму, більшу частину якої нам передали представники Одеського бізнес-клубу.

Джерелом служить вже наявна свердловина з технічною водою. Установка складається із двох модулів. Кожен із них здатний видавати 24 кубічні метри питної води, що відповідає всім європейським вимогам, на добу.

За словами директора компанії-розробника систем зворотного осмосу Артема Шира, установка очищає воду від усіх можливих забруднювачів: завислих частинок, мікроорганізмів, вірусів і навіть нітратів.

Ми отримуємо воду європейської якості, показники якої навіть вищі, ніж того що вимагають українські нормативи, — наголосив Артем Шира. — Мембрана ділить воду на два потоки: приблизно половина води з великим вмістом солей іде у каналізацію, друга половина — очищена. Система має чотири попередні щаблі очищення. Всі вони готують воду для того, щоб мембрана пропрацювала якнайдовше.

У компанії стверджують, що спроєктована ними установка потребує обслуговування лише один раз на пів року.

Фото: Суспільне Миколаїв

Однією з цілей при проєктуванні було зробити установку мобільною, щоб невелика кількість людей за необхідності могла її перенести, — розповів інженер. — Установка складається із двох блоків: нижній важить 120 кг, верхній без води – 60 кг. Чотири людини можуть завантажити її в будь-який бусик і перемістити на іншу свердловину, а якщо є помпа, і очищати воду безпосередньо з річки.

За словами Наталії Богаченко, щоб повністю покрити потреби Миколаєва у питній воді, необхідно 23 такі установки.

Це не остання установка, – зазначила волонтер. — Ми встановимо кілька, щоб у кожному районі міста люди мали доступ до питної води. Для цього нам потрібні наявні свердловини з певними технічними умовами за потужністю та паспортом. А з цим, як відомо, важко. Весь наявний в місті парк техніки з буріння свердловин працює 24/7. Вже залучені бурові бригади з інших міст, але є й географічні перешкоди. Гарна вода, яку можна пити залягає на миколаївському півострові в малій кількості.

Чому комунальне підприємство “Водоканал” не створили альтернативний сценарій водопостачання в Миколаєві має дослідити місцева прокуратура. А поки, як завжди завдяки благодійній допомозі вирішується питання. По-одеськи, вигадливо, бо з автопальним тепер дефіцит дужче ніж з водою. Місцеві шуткують що тепер місто-рекордсмен з кількості PET-пляшок й баклажок. Той хто встановить обладнання з утилізації того пластику - чарівно  збагатиться.

Більше про ситуацію з водопостачанням у Миколаєві читайте у нашому матеріалі: Миколаїв без води: як у місті вирішують проблему.

Читайте також