Одиноких матерів хочуть позбавити державної допомоги: хто може не отримати виплати

Не платитимуть допомогу жінкам, які мають понад 100 тисяч гривень на рахунках у банках
Одиноких матерів хочуть позбавити державної допомоги: хто може не отримати виплати
Жінка з дитиною, декрет фото: УНІАН
20 Лютого 2023, 15:29
читать на русском

Міністерство соціальної політики України розробило проєкт змін до постанови Кабінету міністрів щодо призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. Допомога не призначається, якщо на банківському рахунку є понад 100 тисяч гривень.

Про це йдеться у проєкті, оприлюдненому для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Згідно з проєктом, допомога на дітей одиноким матерям не призначається у разі якщо:

"Особи, які входять до складу сім’ї, на 1 число місяця, з якого призначається державна соціальна допомога, мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації".

Нагадаємо, одинокі матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини відсутній запис про батька (матір), мають право на отримання щомісячної грошової допомоги.

Допомога одиноким матерям дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного члена сім’ї.

Розмір прожиткового мінімуму на дітей з 1 січня 2023 році становить:

  • для дітей віком до 6 років — 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн.

Як відомо, прожитковий мінімум наступного року змінюватися не буде, однак його підвищили у грудні. Тому соціальні виплати на дітей дещо підвищилися і будуть на такому рівні протягом всього 2023 року. Прожитковий мінімум для дітей, який діятиме протягом наступного року складе 2272 для малюків до 6 років та 2833 гривень від 6 до 18 років.

Читайте також

1