Офіс Зеленського змінив заяву за підсумками розмови президентів України та США

Білий дім заперечив, що Байден висловив підтримку кроку важливості надання ПДЧ
8 Червня, 11:17

Офіс президента України скоригував заяву за підсумками телефонної розмови президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена.

Вранці 8 червня з тексту, оприлюдненого на сайті президента, зникла згадка про те, що президент США наголосив на важливості надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

Як повідомило американське видання Axios з посиланням на представника Ради національної безпеки США, "українці невірно зрозуміли цю заяву і виправили текст". Оскільки Білий дім заперечив, що Байден висловив підтримку кроку важливості надання ПДЧ.

В тексті заяви Офісу Зеленського йдеться про те, що Байден "запевнив, що позиція України обов'язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань в НАТО, а також на запланованих заходах найвищого рівня".

За інформацією журналістів, правки до тексту заяви внесли ще ввечері 7 червня.

Читайте також

Як повідомила речниця Білого дому Джен Псакі за підсумками телефонної розмови, лідери обговорили стратегічне партнерство на підтримку плану Зеленського з боротьби з корупцією та реалізації програми реформ, а також євроатлантичні прагнення України.

Президент Байден підтвердив непохитну відданість США суверенітету і територіальній цілісності України перед обличчям російської агресії на Донбасі і в Криму, - сказала речниця.

Зеленський та Байден також обговорили необхідність тісної співпраці у питаннях енергетичної безпеки та боротьби з COVID-19, зокрема плани США надати 900 тисяч доз вакцини для допомоги Україні в боротьбі з пандемією коронавірусу.


Контекст. 7 червня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом напередодні його європейського турне.

Позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня. Зеленський наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі.

Читайте також