Ми чекаємо пас від Альянсу: Кулеба про отримання ПДЧ в НАТО

Україна побоюється, що політика Альянсу "відкритих дверей" може перетворитися на "політику годівлі обіцянками"
Важливо
Ми чекаємо пас від Альянсу: Кулеба про отримання ПДЧ в НАТО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
26 Травня 2021, 20:24
читать на русском

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав НАТО надати Україні План дій щодо членства (ПДЧ), оскільки 2021 рік є найкращим періодом для ухвалення таких рішень.

Про це Кулеба (досьє Дмитра Кулебисказав на брифінгу у Міністерстві закордонних справ.

За його словами, Україна вдячна партнерам з Альянсу за постійне підтвердження політики відкритих дверей на підставі рішення Бухарестського саміту 2008 року. Втім, Київ боїться, що така політика може перетворитися на "політику годівлі обіцянками".

Для України дуже важливо, щоб політика відкритих дверей не перетворилася на політику годівлі обіцянки. І я переконаний, що це важливо не тільки для України, а й для євроатлантичного простору. Якщо у 2008 році було дано обіцянку, що Україна і Грузія стануть членами НАТО і наступним кроком має стати надання ПДЧ, то складно уявити кращий і більш важливий момент для прийняття таких рішень, ніж 2021 рік, - сказав він.

Кулеба наголосив, що рішення НАТО припадають пилом вже 13 років. Тому, коли Україні дорікають за повільне запровадження реформ, то потрібно говорити й про реалізацію обіцянок.

Ми відверто говоримо про це з нашими партнерами по НАТО. Я думаю, що вже прийшов час відверто говорити й з українським суспільством про це, щоб воно чітко розуміло, що в питаннях євроатлантичної інтеграції м'яч не завжди знаходиться на українській стороні. І ми чекаємо пас від Альянсу, - зазначив міністр.


Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться у червні 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО. Крім того, на червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Читайте також