Україна прагне, щоб НАТО виконало свою обіцянку щодо членства - Стефанішина

Альянс має показати, що Росія не має права вето в Альянсі
Важливо
Україна прагне, щоб НАТО виконало свою обіцянку щодо членства - Стефанішина
Ольга Стефанішина (фото: УНІАН)
15 Травня 2021, 18:42
читать на русском

Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО, а в червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму.

Минуло вже 13 років з часу Бухарестського саміту, на якому було вирішено, що Україні та Грузії в майбутньому буде надано членство. І зараз ми в такій ситуації, що наполягаємо на виконанні цієї обіцянки, - зазначила вона.

Позиція України полягає в тому, що ця обіцянка закріплена, а на наступному саміті вона буде підтверджена. Водночас заява цього червневого саміту прокладе дорогу до ПДЧ.

Читайте також

Крім того, НАТО має показати, що Росія не має права вето в Альянсі, вважає Стефанішина. Оскільки рішення про ПДЧ і членство в Альянсі є дуже важливими для України.

Але я гадаю, що надання Україні ПДЧ на даному етапі є навіть важливішим для самого Альянсу, аби продемонструвати трансатлантичну єдність і показати, що є "план Маршалла" для демократичного розвитку. І до того ж, щоб на наступному етапі показати, що Росія не має права голосу в Альянсі, - наголосила Стефанішина.


Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться у червні 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Читайте також