Окремі регіони можуть залишитись без опалення через нестачу вугілля: СБУ попередила уряд

Є реальна можливість зупинки теплогенеруючих підприємств України.
Головне
Окремі регіони можуть залишитись без опалення через нестачу вугілля: СБУ попередила уряд
Опалення (фото: УНІАН)
17 Грудня 2021, 10:37
читать на русском

Служба безпеки України попередила Кабінет міністрів про критично низькі запаси вугілля. Це може спричинити зупинку теплогенеруючих підприємств, які забезпечують теплом цілі регіони.

Про це повідомляє ZN.UA.

СБУ надіслала уряду звіт щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері. Згідно з повідомленням, є реальна можливість зупинки теплогенеруючих підприємств України.

Одним із негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021-2022 є невжиття належних заходів з накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ. Зокрема, станом на 01.12.2021 на складах знаходиться 486,2 тис. тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення ─ 2146,5 тис. тонн), що своєю чергою свідчить про критичний запас вказаного палива, ─ йдеться у звіті.

За даними СБУ, під загрозою відсутності опалення опинилися регіони, які забезпечуються окремими ТЕЦ та ТЕС:

  • Слов'янська ТЕС має у 50 разів нижчий за необхідний запас вугілля.
  • Луганська ТЕС має в чотири рази нижчі за мінімально необхідні запаси.
  • Чернігівська ТЕЦ ─ запаси у п'ять разів нижче норми.
  • Дарницька ТЕЦ взагалі не має запасів.

Лист від СБУ надійшов 8 грудня, а 15 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що переживати не варто, оскільки цього місяця очікується близько 2 млн тонн постачання українського та закордонного вугілля, а заплановане споживання - 1,7 млн тонн.

СБУ попередила уряд, що така ситуація створює загрозу енергетичній безпеці держави та надійному проходженню опалювального сезону. Це може призвести до "надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруги серед населення та дискредитації органів державної влади".

Нагадаємо, що у "Слузі народу" заявили, що під час опалювального сезону Україна використовуватиме вугілля із США, Польщі та ПАР.

Читайте також