Омбудсмен розповів, як виживають депортовані до росії українці

Депортовані до Росії українці проходять процедуру "фільтрації" і утримуються в нелюдських умовах.
Омбудсмен розповів, як виживають депортовані до росії українці
Війна в Україні, наслідки російських обстрілів / Фото: Pexels
2 Серпня 2022, 05:02
читать на русском

Російські окупанти відібрали у депортованих до РФ українців їхні документи. Але невдовзі вони матимуть можливість отримати нові через консульські установи Швейцарії на території країни-агресорки.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону.

Депортовані громадяни України проходять процедуру "фільтрації" і утримуються в нелюдських умовах.

Депортовані до Росії українці проходять процедуру "фільтрації". Створені фільтраційні табори і це один з чергового порушення Женевських конвенцій, міжнародного права, – зазначив омбудсмен.

Він наголосив, що цивільні особи не можуть проходити подібні процедури, коли в непристосованих місцях розселяють цивільних, розділяють сім'ї.

Лубінець зазначив, що росіяни окремо утримують чоловіків, окремо жінок та окремо дітей. Потім одночасно проводять допити і зіставляють дані.

Як розповідали родини, якщо немає якихось запитань з боку РФ, то людей пропускають, якщо мають запитання, то, на жаль, часто арештовують батьків, а дітей відправляють на територію РФ. Добре, коли пропускають хоча б одного з батьків, як правило, матір, – розповів омбудсмен.

Також окупанти шукають українців які мали відношення до ЗСУ, особливо від 2014 року, правоохоронців, суддів.

У нас багато звернень, коли родичі не знають, що сталося з їхніми заарештованими близькими, – повідомив уповноважений ВР з прав людини.

За інформацією омбудсмена, депортованим до РФ українцям не надають жодних умов, люди виживають, як можуть. Часто у них забирають українські документи.

Зараз ми напрацьовуємо два механізми: перший – МЗС веде розмови з посольством Швейцарії, щоб швейцарці робили консульські послуги для наших громадян. Також для наших громадян, які втратили документи, тому їх забрали представники РФ, ми напрацювали юридичну практику. Як омбудсмен, маю право звертатися до українського суду в інтересах громадян щодо відновлення документів, якщо вони не можуть це зробити самостійно, – пояснив Лубінець.

Наприклад, вперше за такою програмою були зроблені документи для дитини в Маріуполі. В Офісі уповноваженого передали документ через волонтерів і на підставі цього документу родина разом з дитиною виїхали через територію РФ в Європу.

Зараз ми напрацьовуємо подібні звернення. Чому я сказав про аспект консульських послуг Швейцарії, ми пропрацьовуємо, щоб через них передавати такі документи, щоб наші громадяни виїжджали з РФ, – підсумував омбудсмен.

Нагадаємо, що від початку війни орки примусово депортували щонайменше 5 754 дитини.

1