Оселедець під шубою: рецепт святкового салату

Смак цієї страви напряму залежить від способу нарізання інгредієнтів та їх укладання
Оселедець під шубою: рецепт святкового салату
Оселедець під шубою
28 Жовтня 2022, 22:41
читать на русском

Оселедець під шубою — популярний святковий салат. Попри те, що багато господинь готують її по-різному, цей салат залишається незмінним фаворитом столів.

Інгредієнти:

  • 1 слабосолоний оселедець,
  • 2 картоплі,
  • 2 моркви,
  • 2 буряки,
  • 1 цибулина,
  • 200 г майонезу,
  • 1 ч. ложка нерафінованої соняшникової олії,
  • 1 ч. ложка 9%-го оцту,
  • 0,5 ч. ложки цукру,
  • сіль до свого смаку.

Перш за все, потрібно підготувати продукти. Перший етап приготування оселедця під шубою в усіх рецептах приблизно однаковий.

Цибуля в салаті вийде більш смачною, якщо її попередньо обшпарити і замаринувати. Для цього цибулю поріжте тонкими четверть кільцями або просто дуже дрібно, обшпарте окропом, щоб пішла гіркота, відразу ж злий воду, посип цукром, скропи оцтом, перемішайте і залиште на годину, поки займаєшся іншими інгредієнтами.

Оселедець очистити від шкіри і кісток і поріж маленькими шматочками. Картоплю, моркву і буряк помий, відвари в мундирі до готовності, остудити і почистити. Можна приготувати овочі на пару або ж запекти у фользі в духовці - в цьому випадку в них залишиться більше вітамінів і корисних речовин.

На наступному етапі приготування салату інгредієнти слід подрібнити. Залежно від обраного способу, оселедець під шубою матиме різний смак навіть при однакових початкових інгредієнтах. Порізані кубиками продукти збережуть більш виражений смак кожного компонента. Відповідно, чим дрібніше овочі, тим більш ніжну консистенцію матиме салат. Для цього скористайся грубою терткою. У деяких рецептах допускається навіть м'ясорубка, але це на любителя.

Наступний крок у приготуванні оселедця під шубою — підготовка шарів і викладання салату. Тут також можливі варіанти. Можна спочатку нарізати окремо всі компоненти, а потім викласти їх почергово в салатницю, при цьому змащуючи майонезом і гарненько приминаючи шари один на одного. А можна по черзі натирати продукти, відразу ж акуратно формуючи салат, покривати кожен шар тонкою сіточкою майонезу (зрізавши куточок з упаковки) не утрамбовуючи шари, а залишаючи їх рихлими. У першому випадку оселедець під шубою вийде більш щільним за консистенцією і насиченим за смаком, а в другому - легким та пухким, де відчуватиметься індивідуальний смак кожного продукту.

Оселедець під шубою - черговість шарів:

1) дно салатниці вкрийте шаром картоплі - вона створить основу під весь салат — і трохи полийте її запашною соняшниковою олією;

2) на картоплю виклади шар оселедця, посипте цибулею і зробіть легку майонезну сіточку;

3) шар моркви і майонез;

4) шар буряка і майонез;

5) повторіть всі шари, крім картоплі,

6) зверху змасти салат товстішим шаром майонезу і прикрасьте на свій розсуд, наприклад, зеленню.

Готовий салат поставте у холодильник на 2-3 години, щоб він просочився. Можна залишити на ніч.

Читайте також

1