"Освітянську Дію" впровадять в Україні: Рада ухвалила закон

Всі освітні реєстри об’єднають в єдиній електронній системі
"Освітянську Дію" впровадять в Україні: Рада ухвалила закон
Робота за комп’ютером (фото: pexels)
28 Липня 2022, 20:31
читать на русском

В Україні всі освітні реєстри об’єднають в єдиній електронній системі.

Відповідний законопроєкт №7396 ухвалила Верховна Рада.

Народна депутатка, голова підкомітету з питань вищої освіти комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина У Фейсбуці пояснила, що це значно полегшить життя як освітян, так і учнів закладів освіти та їхніх батьків.

Створюємо свою "Дію" для освітян. Вчора ухвалили законопроєкт (№7396), який допоможе об'єднати всі освітні реєстри в єдиній електронній системі. У ньому йдеться про розширення можливостей державної інформаційної системи "Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту" (АІКОМ), - каже депутатка.

Ця система, за словами Гришиної, пов’яже між собою всі дані та реєстри, щоб різні органи та установи могли бачити потрібну інформацію в одному місці.

Це значно полегшить життя як самих освітян, так і учнів та їхніх батьків. Наприклад, щоб перевести дитину в іншу школу батькам школяра не потрібно буде збирати стоси паперів – всі дані будуть в АІКОМ, - додала депутатка.

Гришина зазначає, що завдяки електронній системі буде чітко зрозуміло, скільки дітей вчиться в тому чи іншому регіоні. Це дозволить справедливо розподіляти освітню субвенцію, замовляти підручники тощо.

У майбутньому АІКОМ може стати основою для запровадження освітніх послуг у справжній Дії - через застосунок можна буде, наприклад, перевестися в інший заклад освіти або встати у чергу до дитячого садочка.

Нагадаємо, МОН та Мінцифри працюють над впровадженням електронних документів про освіту на порталі та в застосунку "Дія" за підтримки проєкту "EU4DigitalUA".

1