Отруєння птахів у заповіднику: молоді журавлі також можуть померти

Вже встановлено, що птахів отруїли
Отруєння птахів у заповіднику: молоді журавлі також можуть померти
Лелеки (фото: УНІАН)

Керівниця Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька заявила, що в біосферному заповіднику "Асканія Нова" (Херсонської області) через отруєння масово загинули "червонокнижні" сірі журавлі, які не відлетіли у вирій.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Магалецька зазначила, що випадків масових отруєнь багато і їхня кількість збільшується. Фахівці побоюються, що загине весь молодняк, який залишився без лідерів журавлиної зграї.

Птахи помирають не одразу, а через декілька днів у муках, - уточнила вона.

Фахівці ДПСС встановили, що птахи отруїлися. У їхніх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого. Магалецька наголошує, що причина - це хімікати від агропідприємств. Наразі розглядають дві версії: наслідки боротьби із гризунами на полях або безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна, яке могли викинути на поле.

Читайте також

Зараз ведеться розслідування і встановлюються причетні до злочину.

Фахівці Держпродспоживслужби будуть робити все можливе для їх встановлення в рамках своєї компетенції. Але питання значно глибше. Випадків масових потруєнь багато, порушень правил поводження з хімікатами – ще більше. Не всі вони такі гучні, як ситуація в Асканії-Нова, - наголосила керівниця ДПСС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що співробітники біосферного заповідника Асканія-Нова у Херсонській області оглядали підконтрольну ділянку та знайшли мертвими рідкісних перелітних птахів. У заповіднику вважають, що журавлі могли загинути, годуючись на оброблених хімікатами навколишніх полях.

1