Отрута викликає сильні болі, набряки та гарячку: небезпечного павука помітили на Харківщині

Комаха стрибає вперед і миттєво нижніми щелепами проколює шкiру людини
Отрута викликає сильні болі, набряки та гарячку: небезпечного павука помітили на Харківщині
Отруйний жовтосумний павук Фото: facebook.com/av.kovsha
18 Серпня 2021, 23:03
читать на русском

У Харківській області помітили рідкісних отруйних павуків "Хеіракантіум". Житель Куп'янська Олександр Ківшар знайшов їх у власному домі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Минулої ночі до нас залізла ось така страшна потвора. Це отруйний жовтосумний павук - хеіракантіум , який раніше був великою рідкістю в Україні. Втім останніми роками його поява була зафіксована в Криму, Одеській, Запорізькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях. І от Cheiracanthium punctorium, як називають цього павука вчені-арахнологи, з’явився у нас в Куп’янську, - зазначив чоловік.

На думку чоловіка, його могли завезти у їхню місцевість відпочивальники. Він додав, що з цими павуками потрібно бути обережним, оскільки на початку осені цей павук стає активнішим. При цьому павук, якщо його потурбувати, стрибає вперед і миттєво своїми гострими нижніми щелепами проколює шкiру людини. Загалом у комахи чотири щелепи, які рухаються окремо одна від одної у двох площинах.

У жовтосумного павука отрута має нейротоксичний ефект, тобто викликає сильні бoлi, нaбряки, а також підвищення температури та aртеріaльного тиску. Вона не смeртeльнa, але серйозно впливає на oргaнізм людини. При цьому людина відчуває сильний, пекучий бiль, а місце укуcу нaбрякaє та навколо. Наприклад, якщо павук вкусить у кисть руки, то набряк дійде аж до плеча. А за кілька годин вся рука втрачає чутливість.

Що робити при укусі павука:

  • якщо є можливість, то сфотографуйте комаху. Це допоможе встановити його вид при інтоксикації отрутою;
  • промийте рaну водою і прикладіть лід;
  • звернутись до лікаря, якщо за годину після окусу не зникнуть всі наслідки укусу: біль, печіння, почервонiння, нaбряк.

Якщо ви помітили на собі павука, то в жодному разі не треба його бити. Намагайтесь скинути його на землю.

Нагадаємо, що цього року туристи, які відпочивали на українських курортах, зіткнулись з низкою проблем та незручностей. Зокрема відпочивальникам надокучали павуки, величезна кількість комарів та зграї сонечок.

Читайте також

1