Нашестя медуз, мертва риба, комарі та павуки: про що мовчать українські курорти

Де люди не можуть купатися через стан пляжів та води
Ексклюзив
Нашестя медуз, мертва риба, комарі та павуки: про що мовчать українські курорти
Медузи у морі (фото: УНІАН)
27 Липня 2021, 18:28
читать на русском

Цього року туристи, які відпочивали на українських курортах, зіткнулись з низкою проблем та незручностей. Зокрема відпочивальникам надокучали величезна кількість комарів та зграї сонечок. Медузи окупували море поблизу берега, що робило купання там практично неможливим.

Яка ситуація на курортах з медузами, комарами та сонечками розбирався Парламент.UA.

В Одесі море перетворилося на "зелений борщ"

На одному з центральних пляжів Одеси "Аркадія" прибережна зона вкрилася водоростями, а вода стала зеленою. Відео, на якому море перетворилося на зелену субстанцію, опублікували на YouTube-каналі "Взрослый разговор".

Так, берегова лінія повністю покрита водоростями. При цьому відпочивальники скаржаться на сморід та бруд, а у морі не рекомендують купатися. Втім, українських туристів це не зупиняє, попри велику кількість водоростей вони заходять у воду, та навіть з дітьми.

На муніципальних пляжах в Одесі ситуація не краща. Попри те, що зелені водорості викинуло у прибережну зону та сморід, люди відпочивають. Окремі сміливці не лише купаються там, але й дозволяють своїм дітям.

Водночас люди не сумують та навіть жартують, що то "петрушку змило з Привозу", а море лагідно називають "зеленим борщиком".

А до когось це ще не дійшло? Що все собаче г*вно і сміття з усього міста змило в море? І без різниці, на якому пляжі. Вся акваторія буде чиститися кілька тижнів, а одеські пляжі, огороджені хвилерізами, і того довше!, - написали одесити.

Крім того, дісталося і власникам пляжів за те, що не прибрали свою територію. Оскільки лежаки все ж розставили, а от водорості не прибрали.

Читайте також

На Арбатській стрілці мертвих медуз збирали лопатами, а у Генічеську залишились без світла

Прибирали пляжі від сміття та медуз місцеві жителі Генічеської Гірки та працівники бази відпочинку "Арабатська Стрілка", пише місцеве видання "Новий візит".

Активісти збирали лопатами мертвих медуз, яких викинуло на берег, та вантажили на трактор. Кажуть, що медуз на Арабатській Стрілці стало менше і в Азовському морі можна купатися.

Курортним Генічеськом Херсонської області окремі туристи залишились незадоволеними через нашестя медуз та відсутність електрики. Зокрема мешканка Херсону Ольга розповіла ТСН.ua про невдалий досвід. За її словами, море було теплим, але до таких "сюрпризів" як відсутність електроенергії вона не була готова.

Приїхали ми в Генічеськ. Наступного дня вимкнули світло. Доступу до Мережі також не було. Мало того, і газу не було! Дітей треба годувати. Їздили в Хорли харчуватися. Декілька днів відпустки перетворили на суцільний кошмар. Єдине, що нас хвилювало – де можна поїсти?, - поскаржилась жінка.

Як пояснили у "Херсонобленерго", аварійне відключення на підстанції ПС 35/10кВ "Щасливцеве" відбулось через масове використання кліматичної побутової техніки, оскільки тоді була аномальна спека.

Після відключення електрики оперативно-виїзна бригада ввела роботу трансформатора, але від перевантаження той відключився. Для відновлення енергопостачання та забезпечення курортним селищам стабільної напруги провели перерозподіл навантаження на с. Генічеська Гірка та Стрілкове, а для цього знадобився тривалий час.

Море та пляж у Генічеську

Море та пляж у Генічеську (фото: Вікіпедія)

Окрім того, у липні цього року у курортному Генічеську 20-річний хлопець із Дніпра стрибнув у море з катамарана і зламав шию.

Володимир разом із мамою відпочивали на морі і вирішили покататися на катамарані. Він захотів стрибнути з катамарана в воду, але в результаті стрибка зламав собі шию. Попередньо, хлопець стрибнув на мілководді і вдарився об дно.

Медикам, які прибули на виклик, довелося лише констатувати смерть дніпрянина.

Читайте також

Морські блохи в Азовському морі

Відпочивальники на курортах Азовського моря скаржаться на укуси морських бліх, які викликають почервоніння шкіри, свербіж, біль та алергію.

Про курортні неприємності розповідають відпочивальники на своїх YouTube каналах.

Їх (морських бліх – ред.) дуже багато зараз в морі, дуже багато. Вони боляче кусаються, неприємно. Є по всьому пляжу, маленькі і великі. Фішка в тому, що все море в цих блохах, повністю все, все узбережжя. Люди купаються, але вони щипають. У когось алергія, у когось немає алергії на цих бліх, - розповів Vitaliano Almazati на своєму YouTube-каналі.

Курортна Кирилівка: мертві медузи, бички та сонечка, а тепер і живі павуки

В курортній Кирилівці Запорізької області відпочивальники скаржились на нашестя медуз. Через них туристи не могли купатися у морі, тому відпочинок на пляжі перетворювався на відпочинок біля басейну.

На зміну медузам у Кирилівці прийшли навіть не комарі та сонечка, а павуки. У соціальних мережах відпочивальники опублікували відео, де один з місцевих котеджів буквально заповнили досить великі павуки (були на стелі, стінах та підлозі).

У Кирилівці масово на берег викидає медуз бичків. Через це біля моря стоїть сморід, а щоб добратися до води - потрібно пройти слизьку масу. Окрім того, у воді медуз теж багато, а відпочивальники кажуть, що "море як кисіль" з "суцільним килимом з медуз".

Крім того, на курорті так багато комарів, що вони схожі на бджолиний рій. Відпочивальники зазначають, що посидіти ввечері, подихати свіжим морським повітрям та просто поспілкуватися у компанії - не вийде, бо тебе можуть просто "з'їсти".

Але не все так погано, уже 25 липня, як кажуть туристи, медузи зникли як з пляжів, так і з моря у курортній Кирилівці.

Медузи залишили Кирилівку та попливли у Примпосад

У Примпосаді Запорізької області нашестя медуз, які окупували море поблизу берега і псують відпочинок туристам. Як море кишить медузами, показали у РІА "Мелітополь".

Тому те, що бачать туристи з берега, лише маленька частина всього нашестя медуз.

Міська влада вирішила боротись з медузами та залучила до цього важку техніку. Оскільки до води підійти неможливо, мертвих медуз вивозять екскаваторами на сміттєзвалища. На берег їх викидає просто тисячами.

З нашестям працівники пляжів  вздовж усього узбережжя Азовського моря борються уже третій тиждень поспіль.

Фахівці пояснили, що аномальна кількість медуз у морі пов'язана зі збільшенням солі у воді майже вдвічі та теплими зимами.

Сонечка атакували Лазурне та Залізний Порт

Відпочивальники у соцмережах повідомили, що зграї сонечок атакували їх на українських курортах. Особливо надокучливі комахи біля моря. Серед можливих причин такого явища - хімічна обробка полів від попелиці, яку поїдають сонечка. Коли немає їжі, вони змушені летіти в інше місце.

Так, на курорті в Лазурному навала сонечок, там вони літають цілим роєм. Усі пляжі, парасольки, лежаки та інші предмети на пляжі були усіяні сонечками.

Користувачі мережі у коментарях до подібних дописів пишуть, що ними засипана вся алея, а також:

  • Жах, подивилася фото, я в перші бачу таке нашестя. У цьому році відпало бажання їхати на море
  • На пляж заходиш, як у вулик: вони лізуть у вуха, рот, очі. Але ж вони дуже боляче кусаються, і ніякі засоби на них не діють
  • Які люди смішні. Все Їм не так: комарі, сонечка, водорості, медузи
  • Напевно, їхати на море в цьому році немає сенсу
  • Було, але це ще десь у 2019 році, але те, що зараз - це катаклізм.

У Залізному Порту відпочивальники зіштовхнулись з такою ж проблемою. Туристи думають, що їх могли отруїти навмисне.

Українці продовжують обирати українські курорти, замість того, аби обрати відпочинок за кордоном. При цьому в Україні люди витрачають тисячі гривень.

Читайте також

1