У природному парку Одеської області масово гинуть божі корівки

Понад 2 млн мертвих комах знайшли вчені
У природному парку Одеської області масово гинуть божі корівки
Сонечки або божі корівки (фото: pexels)

У Національному природному парку "Тузлівські лимани" (Одеська область) знайшли майже 2 млн загиблих сонечок.

Про це повідомив співробітник заповідника Іван Русєв на сторінці у Фейсбуці.

Він зазначив, що сотні тисяч жуків, які змогли долетіти через лимани до суші, оселилися на піщаному пересипі, на луках, степових ділянках нацпарку і в очереті.

Вони мігрували через лимани в пошуках попелиць – основної їжі сонечок. Після шквальних ураганів і злив на узбережжі "Тузлівських лиманів" нараховано майже 2 млн цих загиблих яскраво забарвлених жуків. Їм не пощастило, - повідомив вчений.

Русєв уточнив, що величезна кількість загиблих жуків стає їжею для інших тварин, зокрема, для бокоплавів (вид раків), яких дуже багато в солоних лиманах.

Читайте також

За його словами, сонечко або божа корівка семикрапкова – найпоширеніший вид сімейства сонечок (Coccinellidae) із загону жорсткокрилих. Жук корисний для сільського господарства, так як його личинки і дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах.

Русєв пояснив масове скупчення сонечок.

Коли попелиць стає мало, вони змушені мігрувати в пошуках їжі. У цьому випадку можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється їм на шляху, - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Херсонській області в заповіднику "Асканія Нова" масово загинули червонокнижні птахи.

1