Австрійські медики вперше установили біонічний протез птахові

Гриф-ягнятник Мія завдяки протезу отримав друге життя
Австрійські медики вперше установили біонічний протез птахові
Медики з врятованим птахом (Фото: Медичний університет Відня)
16 Червня 2021, 01:07
читать на русском

Науковці з Медичного університету Відня першими у світі встановили біонічну кінцівку птахові.

Про це йдеться в публікації Scientific Reports, передає пресслужба Медичного університету Відня.

У публікації зазначається, що самці грифа-ягнятника, на ім'я Мія встановили внутрішньокістковий протез на лапі, який дозволив їй відновити попередню рухливість.

Науковці пояснили, що великі хижі птахи, як-от грифи, мають швидко пересуватися й хапати здобич своїми лапами, аби не вмерти від голоду. Втрата чи навіть поранення кінцівки для них може обернутися виснаженням і зрештою смертю.

Лапи таких птахів повинні витримувати навантаження після приземлення з великої висоти, а тому обійтися звичайним протезом у таких випадках неможливо.

До Медичного університету Відня звернулися із заказника для хижих птахів і рептилій міста Харингзее з проханням допомогти однорічній самці грифа-ягнятника Мії, якій довелося ампутувати праву лапу: під час звивання гнізда Мія перетиснула її вовною, й лапа відмерла.

Після огляду фахівці вирішили створити спеціальний біонічний протез. Такі протези вже раніше встановлювали людям, але досі ніколи — птахам.

Схема біонічного протеза (Фото: Медичний університет Відня)

Біонічний імплантат встановлювався за технікою остеоінтеграції, або приєднання протеза безпосередньо до кістки. Операцію провели в кілька етапів. Спершу завдяки остеотомії в кістці просвердлили отвір, у який потім вставили імплантат. Далі на нього одягли протез, що сполучається із імплантатом через шарнір. Сам протез вкритий кількома шарами м’якого і в’язкого матеріалу, щоб не викликати тертя й витримувати навантаження на лапу.

Після операції Мію відвезли на реабілітацію назад до Харингзее.

Птаха спробувала літати через три тижні після операції, а протез уже через шість тижнів мав витримувати максимальне навантаження. Сьогодні гриф-ягнятник може знову приземлятися й ходити на обидві ноги, — розповів лікар Оскар Азманн.

Нагадаємо, раніше Вчені з Австралії змогли створити штучні м'язи з синтетичних ниток, які можуть згортатися в складнішу спіраль.Такі м`язові тканини є міцнішими за людські.

Читайте також