Вчені створили штучні м’язи, які виявилися сильнішими за людські

В теорії штучні м’язи можна використовувати у протезах
Вчені створили штучні м’язи, які виявилися сильнішими за людські
Зліва – звичайні скорочення нитки, праворуч ці нитки згортаються в “сверхспіраль” (Фото університету Вуллонгонг)
1 Травня 2021, 09:19
читать на русском

Вчені з Австралії змогли створити штучні м'язи з синтетичних ниток, які можуть згортатися в складнішу спіраль.

Про це повідомляє видання Science robotics.

Вчені орієнтувалися на явище сверхспіралізації, коли подвійна спіраль ДНК всередині клітин організму закручується в складнішу спіраль, скорочуючи свою довжину приблизно в тисячу разів. Виявилося, що такого ж ефекту можна домогтися на скручених синтетичних волокнах, якщо забезпечити їм особливі умови.

Читайте також

Попарно скорочення поліефірні нитки просочили спеціальним гідрогелем і завантажили в воду. Нитки згорнулися в "сверхспіраль" після фіксації кінців і скоротилися в довжині на 90% з енергією в 1 джоуль на грам волокна. У ссавців, включаючи людину, волокна в м'язах скорочуються в довжині лише на 20% з енергією порядку 0,03 джоуля на грам.

В результаті за допомогою подібних волокон дослідникам вдалося привести в дію мікропінцет та мікроножиці.

Зараз вчені працюють над тим, щоб ще більше зменшити розміри волокон і підвищити швидкість їх скорочення. Тоді нові штучні м'язи можна буде використовувати в протезах і кінцівках для роботів, а також в мікроманіпуляторі для промисловості та медицини.

Нагадаємо, раніше вчені-хіміки Каліфорнійського університету створили пластик, який може повністю розкластися у воді або компостній ямі. З нього можна виготовляти екологічно чисте пакування для їжі та пластиковий посуд.

1