Американські вчені тестують тканину, яка змінює колір через потрапляння вірусу

Таким чином, це може убезпечити людей від зараженого одягу та захисних масок
Американські вчені тестують тканину, яка змінює колір через потрапляння вірусу
Зразки тканини (фото: Pexels)
28 Жовтня 2020, 01:29
читать на русском

Докторка філософії, доцентка Університету Співдружності Віргинії (США) Христина Тан заявила, що їхні науковці тестують нові "розумні" волокна, які змінюють колір, якщо на них потрапляє патоген.

Про це повідомляє видання VCU.

Замість прядки в лабораторії Тан використовують інструмент електропрядіння, робота якого нагадує виробництво цукрової вати.

"Розумні тканини" можуть використовуватися в одязі, наприклад, для маскування, а також для створення захисних масок чи миючих серветок для виявлення присутності патогена, такого як вірус.

Читайте також

Якщо маску N95 виготовити з цього матеріалу, власник точно знатиме, коли потрібно її змінити, адже маска змінить забарвлення після того, як на неї потраплять віруси.
Тан працює у наномасштабі, де одне нановолокно в 1000 разів менше ширини людської волосини. Область її досліджень - функціональні полімерні наноматеріали і наночастинки.

Полімерні наноматеріали виготовляються з нейлону або поліетилену.

Зазначається, що тестування тканин триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дослідники з Массачусетського інституту технологій розробили маску багаторазового використання з нагрітою мідною сіткою, яка живиться від батареї та оточена ізолюючим неопреном, та здатна деактивувати коронавірус у повітрі.