Американські вчені створили багаторазову захисну маску з підігрівом

Вона здатна знищувати вірус COVID-19 у повітрі
Американські вчені створили багаторазову захисну маску з підігрівом
Багаторазова захисна маска з підігрівом. Фото: MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY
25 Жовтня 2020, 08:03
читать на русском

Дослідники з Массачусетського інституту технологій розробили маску багаторазового використання з нагрітою мідною сіткою, яка живиться від батареї та оточена ізолюючим неопреном, та здатна деактивувати коронавірус у повітрі.

Про це повідомляє SciTech Daily.

Зазначається, що маски для обличчя ефективні при фільтруванні вірусів, таких як вірус SARS-CoV-2, зменшуючи тим самим ризик зараження.

Така маска містить мідну сітку, яка нагрівається. Коли людина вдихає і видихає, повітря багато разів проходить через сітку, яка уповільнює і деактивує частинки вірусу завдяки при високій температурі. За словами дослідників, така розробка може бути корисною для лікарів, а також пересічних людей, яким важко дотримуватися соціальної дистанції, наприклад, у переповненому автобусі.

Це абсолютно нова концепція маски, оскільки вона в першу чергу не блокує вірус. Вона насправді пропускає вірус через маску, але й уповільнює та деактивує, - зазначив Майкл Страно, професор хімічного машинобудування в Массачусетському технологічному інституті Карбона П. Дабса.

Дослідники розпочали створення прототипів і сподіваються незабаром розпочати їх тестування.

Читайте також

Науковці почали вивчати концепцію нового типу масок для обличчя у травні. Тоді вони дослідили звіти про різні типи масок, але не виявили серед них таких, які не просто блокують вірус, а знищують його шляхом нагрівання.

Маски, які ми носимо зараз, призначені для захоплення частини вірусу. Вони дійсно пропонують захист, але насправді ніхто не думає про деактивацію вірусу та стерилізацію повітря. Це мене здивувало, - наголосив Страно.

Команда задумала розробити маску, яка вбивала б віруси, використовуючи тепло. Вони вирішили використовувати мідну сітку як нагрівальний та захоплюючий елемент, і провели математичне моделювання, щоб визначити оптимальний діапазон температур, який їм потрібно буде досягти для знищення коронавірусів, що надходять всередину або назовні від природного дихання.

Переважна більшість масок сьогодні функціонує шляхом фільтрації, фільтрування частинок за розміром або електричним зарядом. Ця маска спирається на інший механізм і працює переважно за рахунок термічної інактивації, - зазначив один із розробників.

Дослідники підрахували, наскільки швидко коронавіруси розкладаються при різних температурах та умовах захоплення, і виявили, що температура близько 90 градусів Цельсія може досягти зниження вірусних частинок від тисячі до мільйона разів, залежно від кінцевого розміру маски.

Читайте також

Вони також показали, що цієї температури можна досягти, пропускаючи електричний струм через мідну сітку товщиною 0,1 міліметра або термоелектричний нагрівач, що живиться від невеликої батареї. Нинішні прототипи включають 9-вольтовий акумулятор, який забезпечував би достатню потужність для нагрівання маски протягом декількох годин і охолоджував повітря перед вдихом.

Звичайно, нам слід пам'ятати про безпеку та комфорт користувачів масок. Після інактивації вірусу повітря буде охолоджуватися, щоб зробити маску зручною та безпечною у використанні, - запевнили вчені.

Дослідники змогли підвищити ефективність дезактивації вірусів, скориставшись диханням, створивши тип реактора, відомий як реактор зворотного потоку. Коли людина, що носить маску, вдихає та видихає повітря, потік повітря постійно змінюється, дозволяючи будь-яким вірусам у масці багато разів проходити через сітку та підвищуючи ймовірність їх дезактивації. Очищене повітря витікає з отворів по обидва боки маски.

Ця конструкція означає, що ви можете носити невелику маску - щось, що підійде вам на обличчя, але вірус може витратити набагато більше часу на дезактивацію, ніж це було б без конструкції реактора зворотного потоку, - сказав Страно.

Страно також зазначає, що одна з потенційних переваг нагрітих масок полягає в тому, що оскільки вони вбивають вірус, їх не потрібно знезаражувати або викидати після використання. Крім того, вони можуть запропонувати додатковий захист.

Читайте також

Нагадаємо, що вчені з Гонконзького університету завершили роботу над спеціальним носовим спреєм, що містить вакцину водночас від звичайного грипу та COVID-19.

Суть цього проєкту в тому, щоб знищувати віруси, зокрема COVID-19, одразу в носі – звідки вони як правило й потрапляють в людський організм.