Мемуари Мендель: "злодій" Порошенко, "мрійник" Зеленський та "два метри сексу"

"Кожен з нас президент", "послушник" Зеленський та "люмпен" Богдан
Ексклюзив
Мемуари Мендель: "злодій" Порошенко, "мрійник" Зеленський та "два метри сексу"
(Фото: facebook)
24 Липня 2021, 10:49
читать на русском

Книгу "Кожен з нас президент" Юлія Мендель анонсувала на початку липня, а нещодавно вона з'явилася у продажу. Парламент.UA уважно прочитав роботу колишньої прессекретарки президента Зеленського. Та готовий розповісти про "дрібного злодія з 90-х Порошенка", "негігієнічний Майдан", "два метри сексу", "старість Путіна" й інші перли з мемуарів Мендель.

Загальні враження від книги

Насправді свою книгу Юлія Мендель присвятила фактично рівною мірою гарантові Володимирові Зеленському та його попередникові Петрові Порошенку. Останньому на сторінках своїй мемуарів Юлія відвела не менше тексту ніж колишньому босу.

Кожен розділ книги починається з епіграфа. І ні, це не рядки античного філософа чи літературного класика, а уривки з промов, інтерв’ю та публічних виступів Володимира Зеленського. Лише один епіграф з шістнадцяти виявився, до слова, цитатою ексголови Офісу президента Андрія Богдана.

Також її оповідь характеризується постійними стрибками у хронології подій, через що не рідко можна загубиться у викладі.

Ну, і насправді на першій же сторінці у передмові Юлія пише кілька речень після яких книгу людини, яка працювала прессекретаркою президента два роки, і від якої усі очікували політичних інсайдів, можна було б сміливо закривати.

От тільки таємниць політичної кухні я особливо не розкриваю. І це теж мораль. Бо якщо тебе допущено до секретів і визнано гідним довіри, поважай це право і зберігай їх.

Читайте також

"Гігієнічний" революціонер та "послушник" Зеленський

Володимир Зеленський і Юлія Мендель (фото: 112 канал)

Згадуючи передвиборчу президентську кампанію Юлія відзначає, що коли Зеленський повідомив про намір балотуватися на виборах президента "багато хто зітхнув з полегкістю - це була надія".

Також упродовж всієї книги Мендель не скупиться на компліменти Зеленському.

Володимир Олександрович завойовував публіку своєю дотепністю і чарівливістю, розкриваючи цілковито зневажальне правління олігархічного Порошенка.

Він завжди тримає в думці кілька багатоходівок і діє залежно від розвитку подій.

Також колишня прессекретарка гаранта пише і про історичні дебати на стадіоні та як її тітка, мовляв, з острахом та недовірою ставилася до кандидатури Зеленського на президентських виборах. Однак після його виступу на дебатах одразу передумала. При чому образ, в якому побачила тітка Мендель тоді Зеленського на сцені Олімпійського, був досить нетривіальним.

Вона співчувала молодому послушникові, що стояв перед грубим і самовпевненим олігархом Порошенком, який підвіз автобуси людей, щоб створити натовпи підтримки.

За словами авторки, Зеленський зчинив "першу електоральну революцію, прийнятну для більшості населення: без брудних наметів, розтрощеного Майдану, негігієнічних і холодних ночей".

Окремо вона розповідає про турборежим та успіх реформ на початках каденції Зеленського. І не забуває наголосити чия це все була заслуга.

Але заслуга їх ухвалення все-таки належить Президентові, а не Прем’єру, як міг помилково подумати Захід.

Взагалі якщо зібрати до купи усі уточнення щодо особистих досягнень президента Зеленського, якими щедро приправлена книга, можливо вийде цілий окремий розділ.

Чому я кажу вийшло у Володимира Олександровича, а не у нас? Та тому що так говорити безперечно правильно. Адже всі сьогоднішні політики і навколополітики - результат роботи й популярності лише однієї людини - Володимира Зеленського.

Хоча в іншому розділі Мендель суперечить сама собі обурюючись, що "українці завжди всю відповідальність покладають на Президента. Хоча його офіційних повноважень замало на те, щоб справді щось змінювати в країні".

"Погано підібрана шкіра" Порошенка

Порошенко

Петро Порошенко у сесійній залі парламенту (Фото: УНІАН)

Особа Петра Порошенка виринала у найнеочікуваніших місцях цієї книги. Про нього Юлія розмірковує на сторінках свого твору не менше ніж про Зеленського. Однак амплуа Петра Олексійовича у цій історії точно не позитивного персонажу.

Європа була недосяжною без європейських політиків. А Петро Порошенко і його команда залишалися дрібними злодіями, які дорвалися до бюджетного крита. Пафосні гасла не могли приховати від західних журналістів радянські звички, закомплексовані реакції, погано награну брехню.

Згадала і не раз авторка і про заповітну формулу "ідеології" Порошенка з якою він об’їздив всю країну - "Армія, мова, віра". На думку Юлії ці компоненти формули української ідентичності, яку насаджував Порошенко, були "занадто крихкими" та "втратили свою актуальність і для багатьох уже не здавалися привабливими".

Та, що більше він насаджував свою формулу, то більш неприродною вона виявлялася. І як наслідок викликала відторгнення у більшості суспільства, як погано підібрана шкіра, що не прижилася після під час невдалої косметичної операції.

Не скупиться Юлія і на оцінку загалом самої особи "сивочолого", який за її словами, "ззовні прикидаючись великим гетьманом сучасності, діяв методами "авторитета 1990-х".

По секрету повідомлю вам, що один із перших президентів країни якось сказав, що Порошенко - найгірше, що могло статися з Україною.

"Два мери сексу" та лицемірство "школяра Гончарука"

Гончарук на трибуні Верховної Ради (фото: facebook.com/Oleksiy.Honcharuk)

На подив мало не цілий окремий розділ книги Юлія Мендель присвятила першому прем’єру часів президентства Зеленського Олексієві Гончаруку.

Спершу авторка пояснила своїм читачам значення поняття "соросятсво", без чого оповідь про Гончарука ймовірно була б неповною. Зокрема відзначила, що це "прагнення перевести країну на макроекономічну стабільність із довготривалим плануванням".

А самого Гончарука спершу схарактеризувала як "прозахідного сміливця та кар’єриста", а також як "два метри сексу", начебто так його називала подруга Мендель. Однак після згадок про його "безумовну талановитість" стає зрозуміло, що Юлія аж ніяк не прихильниця Гончарука. Адже відзначає далі, що йому бракувало інституційного досвіду, як він "губився у кризових ситуаціях і мало тямив в операційній системі".

А пробачити йому Юлія вочевидь не змогла "злощасних плівок", де він "лицемірно відгукувався про Президента". Це записи, у яких Гончарук сам зізнався, що "профан в економіці" та сказав, що в Зеленського "дуже примітивне розуміння економічних процесів".

Це безглузде удавання школяра-вімінника жодним чином не асоціювалося з Прем’єр-міністром країни.

В цілому Гончаруку просто потрібно було подорослішати. І це складно давалося хлопчакові, який до того, як його кандидатуру представив Президент, понад годину бавився на приставці в Офісі парті, ігноруючи всіх політиків навколо себе.

Мовчанка "люмпена" Богдан та аристократичність Єрмака

Андрій Богдан шепоче на вухо Зеленському

Андрій Богдан шепоче на вухо Зеленському

"Сумна комунікація часів Богдана" - так описала період Андрія Богдана на посаді голови Офісу президента Юлія.
Зокрема дорікнула йому за позицію "ми спілкуємося із суспільством без посередників, без журналістів". Окрім того, розповіла, що тодішнє керівництво Офісу не схвалювало її ініціатив організовувати інтерв’ю з гарантом.

Богдан і Тимошенко вважали, що в іпостасі Президента інтерв’ю, коментарі та співпраця з медіа так само зайві.

Розповіла Мендель і про стосунки між Богданом та його наступником на посаді Андрієм Єрмаком. Їх Юлія описала як видовище "не для людей зі слабкими нервами".

Зустрівши Єрмака, Богдан перетворювався на хамовитого люмпена, що вигукував несумісні з логікою мовні конструкції. Єрмак відмовчувався, поводячись як родовитий аристократ.

Голос Зеленського проти "старості Путіна"

Володимир Путін (скірншот відео)

Поділилася Юлія і своїми враженнями від російського президента Володимира Путіна, якого їй "вдалося побачити на власні очі", під час нормандської зустрічі у 2019 році.

Я завжди відмовлялася публічно обговорювати це питання. Але особисто зізнавалася: Путіна і його команду я можу описати тільки одним словом - старість. Скільки б я не дивилася на них, скільки б не слухала, все навкруги було тільки про старість - ідейну, принципів, поведінки, думок.

А от дипломатична витримка Володимира Зеленського на саміті навпаки дуже вразила Юлію, і мабуть, так само мала б вразити і Путіна.

Володимир Путін ніяк не чекав, що просто навпроти нього сидітиме цілком поінформована людина, лідер, який на час зустрічі обіймав президентську посаду лише кілька місяців, - і що саме його голос переважить голос Путіна.

"Соковитий суржик свободи" та мовна місія Зеленського

Юлія Мендель (Фото: УНІАН)

Своїми висловлюваннями про мовне питання Юлія Мендель уславилася ще до видання книги. Однак і в ній вона не оминула це питання. Зокрема розповіла про особливу мовну місію сміливця Зеленського.

Пліч-о-пліч працюючи з ним, першим Президентом, який не приховував своєї російськомовності, я водночас бачила його величезну повагу до української мови.

Його мета була глобальніша, ніж відстоювання однієї з мов. Він хотів перетворити на нашу гідність знання кількох мов, він хотів відібрати право Росії на монополію мови.

А рідну мову, якою вона сама спілкувалася в дитинстві схарактеризувати так:

Це соковитий суржик, насичений енергією свободи і всерозуміння, практичності та кмітливості.

"Злочинець" Стерненко

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко Фото: facebook.com/sternenko

Юлія Мендель зазначила, що наратив "протистояння Глави держави і злочинця (ред. - Стерненка) був не дуже зрозумілий". Окрім того, спростувала начебто пропонування державної посади активістові Сергієві Стерненкові та його розмову телефоном з гарантом з зали суду, в якій він подякував Зеленському за вирок.

Ми посперечалися з громадською організацією "Центр протидії корупції", яка разом з деякими політиками що прийшли за часів Порошенка підтримала акцію за звільнення Стерненка. Їхня критика губилася за емоційною політичною боротьбою. Я добре пам’ятаю, як рекомендувала не домагатися справедливої судової системи вимогою звільнення злочинця.

1