Життя після Банкової: книжка Мендель та "Велика деолігархізація"

Про що пише "перша прессекретарка президента Зеленського" та як бореться з олігархами в ТВ-ефірах
Ексклюзив
Життя після Банкової: книжка Мендель та "Велика деолігархізація"
Юлія Мендель (Фото: facebook)
20 Липня 2021, 15:59
читать на русском

Колишня прессекретарка президента Зеленського Юлія Мендель, яка не раз опинялася у центрі скандалів, після того, як залишила Офіс президента, вочевидь вирішила часу не марнувати, а активно штурмувати вітчизняну медіасферу. Вона написала книгу та нещодавно дебютувала у програмі "Велика деолігархізація" на телеканалі "Україна 24". Що тепер несе Мендель в маси та навіщо їй це розбиралися в Парламент.UA.

Мендель та її книга

Залишивши Офіс президента, "Перша прессекретар Президента України Володимира Зеленського" Юлія Мендель, як вона сама себе іменувала у своєму Фейсбуку, почала активно просуватися в українському інфопросторі.

В Офісі президента ж відзначили, що Юлія Мендель, хоч і залишила пост прессекретарки гаранта залишається у їхній команді.

Менше з тим Мендель почала активно просуватися у "сольній кар’єрі". Спершу на початку липня вона анонсувала вихід книжки власного авторства та запропонувала своїм підписникам вгадати її назву, що звучить як "дуже відомий афоризм у сучасній політиці".

Згодом повідомила, що книга називається "Кожен із нас президент" та розповіла, що її вже можна придбати. За словами Юлії, "писати цю роботу було вкрай важко".

Ключовим питанням, яке постало переді мною, було те, що правда дуже багатолика і найчастіше витвережує. Тоді як більшість документальних матеріалів пишуть на підставі етичних норм, дипломатії та, будьмо відверті, бажання автора показати себе в позитивному ключі. Але не можна подавати правду, яка витвережує, залишаючись водночас позитивним героєм, - поділилася Мендель.

Мендель

(Фото: facebook)

Також Юлія оприлюднила фрагмент книги. І присвячений цей шмат був критиці попередника Зеленського на президентській посаді, нині лідеру однієї з опозиційних сил у парламенті "Європейської солідарності"- Петра Порошенка, та відповідно піднесенню чинного гаранта.

Дебати. Промова Зеленського була свіжою і справедливою щодо української влади, і люди це знали.
"Я не ваш опонент, — сказав він Порошенку. — Я ваш вирок". Кожною фразою актор і бізнесмен Зеленський ніби забивав цвяхи в політичну труну Порошенка. Він не вихвалявся і не обіцяв забагато, ніби був прописаний успішний сценарій, так підказував його гострий розум, - пише Юлія Мендель.

Днями Юлія повідомила, що тепер її книгу можна придбати у книжкових магазинах, а вона сама уже чекає на автограф-сесію.

Мендель

(Фото: facebook)

Мендель та "Велика деолігархізація"

Однак самою книгою Юлія Мендель не обмежилася, тепер українці можуть слухати та споглядати її ще й на телебаченні. Зокрема вона долучилася до команди щотижневої підсумкової програми "Велика деолігархізація" на телеканалі олігарха Ріната Ахметова "Україна 24". Там її називають відеоколумністкою.

Цими вихідними Юлія вже "дебютувала" у новому амплуа в ефірі. Свій виступ присвятила судовій системі України та Конституційному суду. Почала Юлія свою відеоколонку пафосно, зі складними та модними словами на кшталт "симулякр" та не скупилася на жестикуляцію.

Судова система в Україні вже давно перетворилася на симулякр – копію того, чого насправді не існує. Система вибіркової справедливості, уявного правосуддя і – часто – не уявного приниження. Такого ж, на яке перетворилося для українців затяжне протистояння Олександра Тупицького фундаментальним реформам і здоровому глузду.

Стоп-кадр програми "Велика деолігархізація"

Деякі висловлювання Мендель взагалі були на межі, а той вже поза нею. Як, наприклад, коли вона фактично поставила під сумнів повноваження Конституційного суду.

Конституція і захищеність українців не можуть залежати від інтерпретацій маленької групи людей і не обраної народом і з надто сумнівною репутацією. Але є й інший суд - суд совісті. І його треба відбувати не перед колегами, з якими пов’язують тривалі зв’язки, а перед людьми. І в цього суду не існує симулякрів, - заявила Юлія.

Читайте також

На думку політолога Руслана Бортника такі висловлювання - це не з правового нігілізму, але подібні слова в інших правових системах могли б бути підставою для порушення кримінальної справи.

Я з багатьма рішеннями Конституційного суду категорично не погоджуюся, але ставити під сумнів повноваження суддів Конституційного суду і повноваження взагалі цього конституційного арбітра, вважаю це руйнує державність в Україні, - пояснив Руслан Бортник.

Окрім того, додав, публічна активність Юлії Мендель може свідчити про її політичні амбіції.

Зважаючи на те, що вона вже не прессекретар, але очевидно продовжує працювати на Офіс президента, до того ж робить це досить таки грубо. Адже ми від Юлії Мендель очікували розповідь про чинного президента, а не про "папєрєдніків". Про них ми і так все знаємо, і думка Юлії про них нас не дуже цікавить, про них будемо питати учасників їхньої політичної епохи. Ми очікували книгу прессекретаря президента а натомість отримали такий собі трактат Юлії Мендель, як людини, яка можливо планує і сама стати політиком, - розповів політолог.

1