Мендель готується піти в політику - політолог

Руслан Бортник

політолог

Мендель готується піти в політику - політолог
Юлія Мендель (Фото: Фейсбук)
19 Липня 2021, 18:44
читать на русском
Навіщо колишній прессекретарці президента участь у "Великій деолігархізації"

Днями на телеканалі "Україна 24" колишня прессекретарка президента Зеленського Юлія Мендель вперше взяла участь у програмі "Велика деолігархізація". Як повідомила сама Юлія напередодні, вона готуватиме для щотижневої програми "відеоколонки". Про дебютну колонку Мендель в ефірі телеканалу, скандальні висловлювання на адресу Конституційного суду та політичні амбіції Парламент.UA розповів політолог Руслан Бортник.

Мендель у програмі "Велика деолігархізація"

"Україна 24" один з провідних вітчизняних телеканалів, це платформа, де традиційно дають дуже багато місця для представників влади, тому очікувано, що вона з’явилася на каналі, який симпатизує владі.

Щодо змісту, то таке враження, що Мендель поїхала з Офісу, а Офіс з Мендель - ні. Зважаючи на те, з яким апломбом та епатажністю Мендель говорила про серйозні проблеми, які стосуються розділення влади та незалежності судової системи. Склалося враження, що просто відпрацьовується ще одна теза влади, Офісу президента. Якогось особистого критичного осмислення, об’єктивного, зваженого, різнобокого аналізу у цьому виступу не було. Мені здається, що для людини, яка обіймала посаду прессекретаря президента України, така робота віп-лідера громадської думки їй не до лиця. Вважаю, що Юлія Мендель більш фахова і розумна людина і нема потреби опускатися до проголошення дуже прямолінійних простих тез, які сьогодні звучать з вуст практично всіх представників влади.

Мендель

Стоп-кадр програми "Велика деолігархізація"

Висловлювання Мендель щодо Конституційного суду

Такого роду висловлювання - це не з правового нігілізму, але подібні слова в інших правових системах могли б бути підставою для порушення кримінальної справи. Я з багатьма рішеннями Конституційного суду категорично не погоджуюся, але ставити під сумнів повноваження суддів Конституційного суду і повноваження взагалі цього конституційного арбітра, вважаю це руйнує державність в Україні.

Читайте також

Публічна діяльність Мендель після звільнення з Офісу президента

Вона вже не прессекретар гаранта, але очевидно продовжує працювати на Офіс президента, до того ж робить це досить таки грубо. Адже ми від Юлії Мендель очікували розповідь про чинного президента, а не про "папєрєдніків". Про них ми і так все знаємо, і думка Юлії про них нас не дуже цікавить, про "попередників" будемо питати учасників їхньої політичної епохи. Ми очікували книгу прессекретаря президента, а натомість отримали такий собі трактат Юлії Мендель, як людини, яка можливо планує і сама стати політиком.

Я бачу цілком вірогідно ця книга націлена на те, щоб вона стала політиком, благо прикладів достатньо: Ірина Геращенко, Ірина Фріз, якщо розглядати колишніх прессекретарів, які робили потім кар’єру в політиці. Я бачу її як народну депутатку, можливо одну з міністрів, або очільницю якогось органу виконавчої влади як, наприклад, Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Думаю, це основна мета розкрутки Мендель, яку ми сьогодні спостерігаємо.

1