Кримська платформа: чи поверне Україна Крим за допомогою міжнародного саміту

Чому Байден не приїде до Києва та навіщо Зеленський збирає іноземців в Україні напередодні Дня Незалежності
Ексклюзив
Кримська платформа: чи поверне Україна Крим за допомогою міжнародного саміту
Крим (фото: УНІАН)
27 Липня 2021, 19:26
читать на русском

23 серпня до Києва з'їдуться представники Європейського Союзу та чиновники іноземних урядів, щоб взяти участь у першому міжнародному саміті Кримська платформа. Мета з'їзду - гучно повернути питання окупації Криму Росією до міжнародного порядку денного.

Парламент.UA розповідає, як і де відбуватиметься саміт, яку матиме структуру, чи стане він дієвим міжнародним механізмом для деокупації Криму та хто зі світових лідерів погодився взяти у ньому участь.

Що таке Кримська платформа

По суті Кримська платформа – це міжнародний майданчик, який Україна прагне використовувати як дипломатичний спосіб для повернення питання Криму у міжнародну повістку, деокупації півострова, а також засіб із захисту прав осіб, які опинились під окупацією та потерпають від переслідувань з боку Російської Федерації.

Вперше про Кримську платформу заговорив президент України Володимир Зеленський у вересні 2020 року під час свого виступу на 75-й Генеральній асамблеї ООН. Тоді ж він закликав країни-учасниці цієї організації взяти участь у саміті.

26 лютого 2021 року Зеленський видав указ "Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", яким передбачив проведення установчого саміту Кримської платформи. Власне, 23 серпня у КВЦ "Парковий" у Києві відбудеться саме установчий саміт.

Це означає, що сама платформа – не є одноразовою акцією чи щорічним форумом. Кримська платформа буде постійно діючим механізмом: у неї навіть буде свій окремий офіс у Києві, який працюватиме на постійній основі.

Кримська платформа – це щось на кшталт Нормандського формату, тільки для Криму, із залученням більшої кількості іноземних держав та ініційований Україною.

За словами голови Організаційного комітету з підготовки установчого Саміту Кримської платформи - міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби – перемовини у рамках цього проєкту відбуватимуться за п'ятьма напрямками: політика невизнання спроби анексії Криму Росією, розширення і посилення міжнародних санкцій проти Росії, міжнародна безпека, права людини, вплив окупації на економіку та екологію.

Оскільки Кримська платформа задумана як постійно діючий механізм, то після першого саміту вона продовжить функціонувати на чотирьох рівнях: президентському, між головами міністерств закордонних справ різних країн, депутатському та на рівні експертів. До речі, у Верховній Раді навіть створене міжфракційне депутатське об'єднання "Кримська платформа", співголовами якого стали Рустем Умеров ("Голос"), Мустафа Джемілєв та Ахтем Чийгоз ("Європейська солідарність"), Єлизавета Ясько та Вадим Галайчук ("Слуга Народу") – вони вже напрацювали низку законодавчих ініціатив, які стосуються тимчасового анексованого півострова. А одна з них нещодавно стала законом: 23 липня Володимир Зеленський підписав ЗУ "Про корінні народи України", яким корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, визнано кримських татар, караїмів та кримчаків.

Кримська платформа у ВРУ

Депутати МФДО "Кримська платформа" у Верховній Раді (фото: Facebook партії "Голос")

Я знаю, що заплановано позачергове засідання парламенту, проведення низки дискусійних панелей, переговорів у різних форматах та ухвалення підсумкового документа. Деокупація Криму - це питання цілеспрямованої політики і років військово-дипломатичної роботи. Це оновлення законодавства, переозброєння армії. Парламент вже ухвалив закони про скасування ВЕЗ "Крим" (вільної економічної зони - ред.), корінні народи, територіальну оборону. Потрібно рухатися далі і ухвалювати закони про територіальне море і внутрішні води, запроваджувати нову санкційну політику і багато іншого. Цим ми займемося восени, - прокоментувала для Парламент.UA Єлизавета Ясько.

Чи зможе Україна повернути Крим за допомогою цієї платформи

Насамперед потрібно усвідомити, що Кримська платформа – це лише один зі способів актуалізації питання Криму на міжнародній арені. Росія послідовно працює над тим, щоб світові лідери або визнали її право на володіння півостровом, або принаймні не згадували про нього. І це в неї поступово виходить: в більшості випадків дипломати інших держав "глибоко стурбовані" та виявляють підтримку територіальній цілісності і незалежності України, вони можуть заговорити про війну на Донбасі та агресію РФ, проте надто рідко згадують про анексію Криму.

Менше розмов про Крим – це один зі стратегічних розрахунків Росії, який виправдався. Після початку війни на Донбасі так і сталось. Говорять менше, тому що в Криму не йдуть активні бойові дії, - пояснив для Парламент.UA політолог Микола Спірідонов.

На його думку, Володимир Зеленський вирішив піти на загострення відносин з Росією.

Зеленський під час зустрічі з Путіним наприкінці 2019 року зрозумів, що російська сторона не схильна до компромісів та конструктиву. Оскільки йому не вдалось на прийнятних умовах домовитись Зеленський перейшов до плану "Б" – загострення. "Кримська платформа" – це один з елементів загострення відносин з Росією. Але подобається це РФ, європейським або американським партнерам чи ні – це не їх справа. Це питання, яке повинно ініціювати українська сторона, - зазначив Спірідонов.

Читайте також

Зрозуміло, що однією лише платформою, щорічним самітом чи навіть постійно діючим офісом у столиці Крим не повернеш. Але це один з набоїв у війні за півострів, і цей набій вироблений в Україні.

Силою Крим ми повернути не можемо. У європейських та американських партнерів є свої проблеми, для них Україна не на першому місці. Тому це довготривала боротьба на виснаження, але боротись треба. Стратегічно ця платформа – потрібна. Вона може стати соломинкою, яка зламає хребет верблюду, - сказав Спірідонов.

Хто зі світових лідерів приїде, а хто відмовився

Загалом участь в установчому з'їзді Кримської платформи мають взяти представники близько 30 країн. На запит Парламент.UA міністерство закордонних справ України та Офіс президента до публікації статті так і не відповіли, проте наразі відомо, що свою участь у саміті 23 серпня підтвердили президенти Польщі Анджей Дуда, Латвії Егілс Левітс та Словаччини Зузанна Чапутова, Європейський Союз надішле свого Високого представника Жозепа Борреля та президента Європейської ради Шарля Мішеля. Окремо буде представлена Рада Європи - Генеральним секретарем Марією Пейчинович-Бурич.

А ось президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена точно не буде. Тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент заявив, що їх країна буде представлена членом уряду. Раніше вже колишня повірена у справах США в Україні Крістіна Квін говорила, що Сполучені Штати будуть представлені на високому рівні, проте ні Байден, ні віцепрезидентка Камала Гаріс не зможуть приїхати до України 23 серпня.

Ні Обама, ні Трамп під час своїх каденцій не здійснили жодного офіційного візиту до України. Не потрібно очікувати, що Байден щось принципово змінить. Щодо Камали Гаріс, то швидше за все через внутрішні американські причини її наразі до зовнішньої політики не долучають, - зазначив для Парламент.UA політолог Петро Олещук.

Джо Байден

Джо Байден Фото: AFP via Getty images

Доволі низький рівень представництва Сполучених Штатів на саміті обумовлений тим, що наразі між Україною та США дещо прохолодні відносини вважає Микола Спірідонов.

Зараз в України дещо прохолодні відносини з США, зокрема через "Північний потік-2", адже Зеленський активно висловлювався, що ПП-2 – це загроза для української економічної, політичної та військової безпеки. Оскільки США та Німеччина таки підписали декларацію щодо ПП-2, то позиція Зеленського їм наразі не зручна: вони тому і відтермінували його візит. США зараз намагаються не перетинатись на найвищому рівні з представниками України, - сказав Спірідонов.

Водночас участь у Кримській платформі також візьмуть представники Великої Британії, Молдови, Канади, Туреччини, Польщі, Нідерландів, Литви, Естонії та Франції. Протягом серпня про свій візит можуть повідомити й інші світові лідери, але наразі цю інформацію не розкривають, оскільки Росія досить часто використовує свій вплив та шантажує країни, які виявляють готовність до участі у саміті.

За словами Дмитра Кулеби Кримська платформа працюватиме доти, доки Крим не повернеться під контроль України. Коли та за яких умов це відбудеться наразі важко спрогнозувати, але одне зрозуміло точно: ми повинні усіма доступними методами, способами та засобами боротись за повернення своєї суверенної території. І якщо Кримська платформа бодай на крок наблизить нас до цієї мети, то вже цього достатньо, щоб говорити про її необхідність.

1