Зеленський перейшов до плану загострення відносин з Росією

Микола Спірідонов

політолог

Зеленський перейшов до плану загострення відносин з Росією
Кримський канал (фото: Радіо Свобода)
26 Липня 2021, 18:42
читать на русском
Політолог розповів, чому Порошенко не створив майданчик для обговорення Криму

У Києві 23 серпня відбудеться з'їзд європейських президентів та урядовців, щоб офіційно запустити дипломатичну ініціативу Володимира Зеленського Кримська платформа, яка має актуалізувати питання злочинів Російської Федерації, що здійснюються на окупованій території півострова.

Парламент.UA розпитав політичного експерта Миколу Спиридонова, чому раніше для обговорення Криму не було окремих міжнародних майданчиків, чи стане ефективним для повернення Криму саміт та чи потрібно запрошувати на нього Росію.

Чи поверне Крим саміт Кримської платформи

Про неї говорять, про неї (Кримську платформу - ред.) знають закордоном, навіть у Вірменії - це означає, що як мінімум українську позицію чутно і її чують. Але чи дасть це результат? На жаль, з Кримом ситуація перейшла у довготривалу і стратегічну боротьбу.

Силою Крим ми повернути не можемо. У європейських та американських партнерів є свої проблеми, для них Україна не на першому місці. Тому це довготривала боротьба на виснаження, але боротись треба, бо ми не можемо погодитись на втрату частини території. Стратегічно ця платформа – потрібна. Вона може стати соломинкою, яка зламає хребет верблюду. Звісно, що Самої Кримської платформи для повернення Криму не достатньо – це лише один із фронтів війни.

Чому про Крим не говорили раніше, а тепер "згадали"

Менше розмов про Крим – це один зі стратегічних розрахунків Росії, який виправдався. Після початку війни на Донбасі так і сталось: говорять менше, тому що в Криму не йдуть активні бойові дії.

Петро Порошенко говорив дуже багато гучних гасел, на кшталт "Геть від Москви!" чи "Якнайдалі від Кремля", але за цими гучними гаслами він завжди ухилявся від стратегічних дій, які насправді могли б нашкодити Російській Федерації.

Я вважаю, що не випадково Порошенко у питаннях Криму інформаційно недопрацьовував та дуже часто виносив питання Криму за дужки під час політичних перемовин та політичного процесу.

Натомість Зеленський під час зустрічі з Путіним наприкінці 2019 року зрозумів, що російська сторона не схильна до компромісів та конструктиву. Оскільки йому не вдалось на прийнятних умовах домовитись, Зеленський перейшов до плану "Б" – загострення. Кримська платформа – це один з елементів загострення відносин з Росією. Подобається це Росії, європейським або американським партнерам чи ні – це не їх справа. Це питання, яке повинно ініціювати українська сторона.

Чому США будуть представлені на низькому рівні та чи потрібно запрошувати Росію

Рівень представництва США справді досить низький (Сполучені Штати представлятиме член уряду - ред.) Для України було б краще вище представництво. Але зараз в України дещо прохолодні відносини з США, зокрема через "Північний потік-2", адже Зеленський активно висловлювався, що ПП-2 – це загроза для української економічної, політичної та військової безпеки. Оскільки США та Німеччина таки підписали декларацію щодо ПП-2, то позиція Зеленського їм наразі не зручна: вони тому і відтермінували його візит до США.

США зараз намагаються не перетинатись на найвищому рівні з представниками України. Не виключаю, що у випадку якихось спірних питань щодо "Північного потоку-2" візит Зеленського, який має відбутись 30 серпня, можуть ще відтермінувати.

Щодо Росії: якщо у тебе є потужні та переконливі аргументи, то з опонентом потрібно дискутувати. Але Росія може використати свої телеканали, щоб подати все, що там відбуватиметься, у вигідному для себе світлі. Тому це питання дискусійне.

Коли Україна зможе повернути Крим

Процес може розтягнутись на десятиліття. Україна повинна боротись за повернення Криму. Держава перестає бути державою, якщо вона перестає боротись за свої території усіма доступними методами.

Це може відбутись з послабленням країни агресора. Коли Україна як держава стане сильнішою або Росія слабкішою і конфігурація сил на міжнародній арені між нашими державами зміниться, бо зараз вона не на користь України. Тоді Крим може бути повернуто. Якщо в Криму побачать, що економіка України сильніша, а зарплати і соціальні гарантії вище, то і всередині півострова будуть активніше боротись за повернення.

Багато чого вирішує холодильник і Україні потрібно ставати сильнішою.

1