Позов до ЄСПЛ: Росія намагається перекласти відповідальність на Україну

Руслан Бортник

політолог

Позов до ЄСПЛ: Росія намагається перекласти відповідальність на Україну
(Фото: УНІАН)
22 Липня 2021, 16:41
читать на русском
Росіяни заявляють про "численні порушення прав людини" і "безчинства української влади", у яких звинувачують саме Росію

Росія вперше подала позов проти України до Європейського суду з прав людини. Зокрема перелік претензій складається з десяти пунктів. Серед них:

  • загибель людей під час Революції гідності у 2014 році, під час пожежі в Будинку Профспілок в Одесі та під час проведення операції на Донбасі;
  • "практика придушення свободи слова і переслідування інакомислячих" шляхом заборони роботи ЗМІ та журналістів;
  • дискримінація російськомовного населення і витіснення російської мови з суспільної сфери;
  • дискримінація російського бізнесу;
  • загибель людей і знищення майна "в результаті обстрілів Збройними силами України суміжної території з Російською Федерацією";
  • позбавлення жителів Донбасу можливості участі у виборах до центральних органів влади;
  • блокування Північно-Кримського каналу "як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова";
  • напад на дипломатичні представництва Росії;
  • катастрофа літака "Малазійських авіаліній" 17 липня 2014 "внаслідок незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій".
  • "відмова від надання необхідної правової допомоги російським слідчим органам в розслідуванні скоєних злочинів".

Окрім того, у Міністерстві закордонних справ Росії пояснили, що скарга до ЄСПЛ проти України подали через "численні порушення прав людини" і "безчинства української влади".

Про те навіщо РФ цей позов та чому вона вирішила звернутися в ЄСПЛ саме зараз Парламент.UA розпитав експерта з міжнародних питань, політолога Руслана Бортника.

Читайте також

Навіщо Росії позов до ЄСПЛ проти України

Загалом інша країна може подавати позови до ЄСПЛ, щодо подій, що розгортаються за її межами, адже саме так засуджувалися геноциди в різні роки, пояснив експерт.

Щодо конкретно цього позову Росії, пункти претензій у ньому до України - це речі, в яких звинувачують саму Росію. Так вона зайвий раз демонструє свою незгоду зі звинуваченнями та намагається перекласти відповідальність на Україну.

Взагалі, цей позов має дуже мало шансів на задоволення у суді, тому що довести все це буде надто складно. Окрім того, позови у ЄСПЛ розглядаються роками.

Це більше розраховано на певне медійне висвітлення та супровід, аби зайвий раз привернути до себе увагу та зчинити резонанс, - розповів Руслан Борник.

1