Прикордонники повинні були попередити, потім вистрілити вгору і потім на ураження

Олег Старіков

військовий експерт

Прикордонники повинні були попередити, потім вистрілити вгору і потім на ураження
Прикордонники, Державна прикордонна служба України (фото: facebook.com/DPSUkraine)
19 Липня 2021, 19:14
читать на русском
Військовий експерт розповів, що не так в історії з нападом на прикордонний загін спецслужбовцями

На вихідних на кордоні з Росією в Сумській області напали на український прикордонний наряд. В результаті троє зловмисників, двоє з яких співробітники СБУ, заволоділи табельною зброєю прикордонників і завдали їм тілесних ушкоджень. Про те як повинні були відреагувати правоохоронці, що мали робити прикордонники та чи варто переформувати Держприкордонслужбу Парламент.UA розпитав військового експерта Олега Старікова.

Як повинні були повестися прикордонники

Після такого відразу ж проводиться службове розслідування, голова прикордонної служби подає у відставку, командир застави знімається з посади, туди направляється перевірка тощо. Тому що тут кілька питань. По-перше, що ці СБівці там робили, це ж прикордонна територія? По-друге, як прикордонники їх до себе підпустили? Згідно з усіма статутами, які діють, в тому числі й в прикордонній службі, у разі нападу на прикордонний загін, відразу робиться попередження, потім постріл вгору і потім на ураження. Чому ж вони не виконали вимогу статуту? І, по-третє, потрібно розбиратися чи були вони в контакті з цими СБівцями. Тому що можна припустити, що хтось там чимось займався, в тому числі й контрабандою або забезпечував її. Але в будь-якому випадку глава прикордонної служби повинен подавати у відставку. Як і керівний заступник з Міністерства внутрішніх справ. Само собою відкриття кримінального провадження та створення комітетом з нацбезпеки і розвідки слідчої комісії, адже потрібно розбиратися: це у нас поодинокий випадок чи все пустили на самоплив, у нас кордон все-таки на замку чи ні. Для чого ми платимо податки на утримання такої служби?

Читайте також

Що буде якщо Держприкордонслужбу відокремлять від МВС

Якщо Держприкордонслужбу від МВС від'єднати, тоді виникає питання - куди її приєднати, або зробити її окремим органом центральної виконавчої влади. Або приєднати до СБівців. До слова, якби таке вже було, то ми б про подібний випадок і не дізналися б. Тут не має значення Монастирський, Аваков це проблема глобальна - повна відсутність громадського демократичного контролю за власними службами, це стосовно СБУ і Держприкордонслужби.

Плюс до всього незрозуміло, чому СБУ вирішила дати цьому розголос, і передати прикордонникам ці матеріали, адже могли б і промовчати. Але я не думаю, що це провокація з метою підготувати підґрунтя для переформування прикордонної служби.