Партія Зеленського хоче шантажувати світ ядерною зброєю: чи добре це

Петро Олещук

політолог

Партія Зеленського хоче шантажувати світ ядерною зброєю: чи добре це
Давид Арахамія (фото: УНІАН)
29 Липня 2021, 14:57
читать на русском
Політолог пояснив, що разом із ядерною зброєю Україна втратила значущість для міжнародного дипломатичного процесу

Голова фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді Давид Арахамія назвав відмов України від ядерної зброї фатальною помилкою президента Леоніда Кравчука, адже якби Україна її мала, то "ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах". Саме таке він розповів 28 липня в етері телеканалу "Україна24".

Парламент.UA запитав політолога Петра Олещука чи справді Кравчук "фатально помилився", коли відмовився від ядерної зброї, чи випадково Арахамія заговорив про неї та як поводилися б дипломати інших країн, якби Україна залишилась у статусі ядерної держави.

Арахамія дав сигнал світу: на найвищому рівні вважають відмову від ядерної зброї помилкою

Саме висловлювання - не дипломатичне за своєю природою, але воно відповідає настроям, які панують в українському суспільстві. Воно може бути як випадковістю, так і контрольованим "зливом" інформації. Це може бути сигналом не лише українцям, а й поза межами України: сигналом, що на найвищому рівні обговорюється те, що відмова від ядерного статусу була помилкою України.

Подібна недипломатична форма дозволила цій новині масово розлетітись. Якби він сказав "я вважаю, що Україна повинна відновити ядерний потенціал", то увага до цього була б достатньо низькою.

Відмова від ядерної зброї справді фатальна помилка Кравчука?

На той момент (1993-1994 роки - ред.) були інші умови, міркування та причини. Проте зрештою це виявилось помилкою, бо Україна відмовилась від ядерної зброї, але не отримала ніяких реальних гарантій: ніхто нам особливо допомагати в умовах реальної агресії не збирається та й, найімовірніше, від самого початку не збирався. Тобто проблема не стільки у тому, що ми відмовились від ядерної зброї, а в тому, що нічого натомість не отримали.

Позбувшись ядерної зброї ми зробили себе малозначущими для світового політичного та дипломатичного процесу.

Але історія не має умовного способу. Як показує практика ядерна зброя не є універсальним вирішенням чи запобіжником для усіх проблем. Такі країни як Індія, Пакистан, Китай мають одне до одного територіальні претензії та вважають, що частина їх території окупована іншою державою. Ядерна зброя не дозволяє їм повністю розв'язати ці проблеми, а локальні сутички між ними ведуться у традиційний спосіб.

З Путіним домовляються, а Україну - ігнорують, бо у Росії ядерна зброя є

Чому з Путіним ведуть перемовини, попри те, що він агресор і порушує усі міжнародні норми? Тому що у нього є ядерна зброя: його не можна ігнорувати. Його будуть називати вбивцею та іншими поганими словами, проте все одно сідатимуть за стіл і домовлятимуться.

А таку країну як Україна можна ігнорувати: у нас ядерної зброї немає і немає надпотужного економічного потенціалу. І останні домовленості у світі (угода США та Німеччини щодо "Північного потоку-2" – ред.) показали, що Україну ігнорують.

Читайте також

До речі, якби Україна володіла ядерною зброєю, конфлікт між Україною і Росією був би ТОП-темою в усьому світі: абсолютно усі дипломати абсолютно усіх країн докладали б усіх зусиль, аби цей конфлікт було локалізовано, а ще краще – розв'язано. Ба більше, було б зроблено усе, щоб взагалі такого конфлікту не допустити. У випадку володіння Україною ядерною зброєю проблеми окупації та війни на Донбасі були б проблемами усього світу.

1