Чаусу потрібно посилити охорону, бо він багато знає про впливових людей

Микола Спірідонов

політолог

Чаусу потрібно посилити охорону, бо він багато знає про впливових людей
Микола Чаус (фото: УНІАН)
4 Серпня 2021, 17:14
читать на русском
Політолог пояснив, чому між НАБУ та СБУ триває боротьба за контроль над тілом судді Миколи Чауса

3 серпня детективи Національного антикорупційного бюро затримали колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса. Саме на подвір'ї Чауса у 2016 році знайшли зариті у землю банки з пачками доларів, які він ймовірно отримав за винесення певних суддівських рішень.

Парламент.UA запитав у політичного експерта Миколи Спиридонова, чи стане ця справа сигналом для інших суддів, аби припинити брати хабарі та чому Служба безпеки України "воює за тіло" Чауса з Національним антикорупційним бюро.

Контроль над тілом Чауса надважливий, бо він багато знає

Для усіх країн характерно, коли штучно створюються такі умови, в яких представники різних силових відомств між собою конкурують. В Україні така ж ситуація, яка ще й підігрівається відмінностями у розмірі оплати між співробітниками НАБУ та СБУ: в СБУ вони нижчі.

Чаус є носієм досить великих масивів інформації. Через нього можна вийти на Корбана, Коломойського, майже напряму на Порошенка та й на Зеленського. Контроль над тілом Чауса важливий, тому боротьба між СБУ та НАБУ буде продовжена.

Якщо слідство вестиме СБУ, яка підпорядкована президенту України, а очолює її Іван Баканов – близький друг Зеленського, то результати для глави держави будуть більш менш зрозумілі.

Якщо ж слідство вестиме та допитуватиме Чауса НАБУ, то там складніше: президент має певний вплив на антикорупційне бюро, але там також є вплив західних країн – Зеленському довелось би понервувати, що може виявити таке розслідування.

Про викрадення Чауса з Молдови

Не варто поспішати засуджувати СБУ. Викрадення Чауса могло бути вимушеним. В Молдові орудує дуже багато спецслужб різних країн. Перевезення його до України могло бути необхідною мірою. Можливо таким способом ми вберегли Україну від якогось інформаційного вибуху у майбутньому і навпаки когось з СБУ потрібно винагородити за це.

Чи стане справа Чауса показовою для інших суддів-хабарників

Судді зараз обережніше беруть гроші за судові рішення. Дуже багато суддів намагаються втекти з корабля – зараз велика нестача у суддях. Якби там було медом намазано та не було жодних ризиків, то вони б так масово не звільнялись. Якщо хабарництво там залишилось, то як мінімум робити це стало дуже некомфортно.

Коли людина є держслужбовцем чи суддею, то для неї небезпечно брати хабарі, але система працює так, що і не брати хабарі іноді також небезпечно – система почне працювати проти тебе. Твої ж колеги можуть тебе підставити. Тут цугцванг.

Я б порадив посилити охорону Чаусу, попри те, що він зараз перебуває під наглядом СБУ. Він дуже багато знає про багатьох впливових людей.

1