Мішель та Боррель візьмуть участь у першому саміті Кримської платформи

Обидва представники Європейського союзу підтвердили, що приїдуть до України 23 серпня
Важливо
Мішель та Боррель візьмуть участь у першому саміті Кримської платформи
Шарль Мішель (Фото: aa.com.tr)
21 Квітня 2021, 16:03
читать на русском

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель та президент Європейської ради Шарль Мішель підтвердили участь у першому саміті Кримської платформи, запланованому на 23 серпня в Києві.

Про це йдеться у блозі Борреля за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС від 19 квітня за участю глави українського МЗС Дмитра Кулеби, оприлюдненому на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

...Мішель і я підтвердили участь у саміті міжнародної Кримської платформи, запланованому на 23 серпня в Києві, що буде важливою нагодою привернути увагу до незаконної анексії Криму та висловити нашу ширшу підтримку на адресу України, - йдеться у документі.

Боррель зауважив, що на тлі швидкого зростання напруги навколо України міністри закордонних справ країн Євросоюзу надіслали чіткий сигнал спільної підтримки суверенітету та територіальній цілісності України.

Високий представник ЄС також назвав провокаційним рішення Росії, яка оголосила про закриття частини Чорного моря до жовтня 2021 року під приводом військових навчань. За його словами, це порушує свободу судноплавства, яка гарантується Конвенцією ООН з морського права (UNCLOS).

Зі свого боку, я наголосив, що ми маємо вітати Україну за її стриману відповідь. Ми маємо продовжувати закликати Росію до деескалації та до зниження напруги, і ми маємо дати відсіч спробам Росії представити себе як посередника, а не учасника конфлікту, - заявив Боррель.

Читайте також

Він підкреслив, що європейські міністри продовжують наполягати на повному виконанні Мінських домовленостей.

Також Боррель нагадав про політичну, практичну та фінансову підтримку, яку ЄС продовжує надавати Україні у просуванні реформ та у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Як відомо, "Кримська платформа"- ініційований Україною консультативний та координаційний формат, який має на меті підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму.

1