Європарламент підтримав заснування Кримської платформи

Він закликав членів країн ЄС підтримати ініціативу
Європарламент підтримав заснування Кримської платформи
Європарламент (Фото: Вікіпедія)
12 Лютого 2021, 15:43
читать на русском
Європейський парламент підтримав заснування Кримської платформи і закликав надати цій ініціативі всю необхідну підтримку.

Про це йдеться у резолюції Європейського парламенту.

Європейський парламент підтверджує свій заклик щодо (створення) міжнародного формату переговорів для деокупації Кримського півострова за активної участі ЄС, - йдеться у повідомленні.

Зазначається,  що він закликає віцепрезидента Єврокомісії/Високого представника Євросоюзу та держави-члени ЄС надати усю необхідну підтримку у заснуванні міжнародної Кримської платформи, що забезпечуватиме координацію, формалізацію і систематизацію зусиль, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України.

Читайте також

Європейський парламент вважає важливим залучити Меджліс кримськотатарського народу як єдиний міжнародно визнаний представницький орган кримських татар до діяльності цієї платформи, - зазначається у документі.

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ у жовтні 2020 року розпочали новий етап активної адвокації Кримської платформи, який передбачає інформування міжнародних партнерів про деталі кампанії щодо Кримської платформи.

5 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова повідомила, що Україна хоче запросити Російську Федерацію до заходів міжнародної Кримської платформи щодо питань деокупації півострова, проте невпевнена, що Москва зможе прийняти це запрошення.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив у готовності його країни підтримати майбутню платформу щодо деокупації Криму. Туреччина також готова бути активним учасником Кримської платформи.

5 листопада Міністерство закордонних справ України повідомило, що перший міжнародний саміт у межах "Кримської платформи" щодо деокупації півострова запланований на травень 2021 року в Києві.

1