Папа Римський призначив першого кардинала-афроамериканця

Бруней та Руанда також отримали своїх перших кардиналів
Папа Римський призначив першого кардинала-афроамериканця
Консисторія у базиліці Святого Петра (скрін з відео)
29 Листопада 2020, 20:01
читать на русском

Папа Римський Франциск призначив 13 нових кардиналів, зокрема першого афроамериканця, Вілтона Грегорі — 72-річного архієпископа з Вашингтона, США.

Про це повідомило Reuters.

Призначення кардиналів відбулось на церемонії, відомій як консисторія. Через пандемію COVID-19 замість звичайних тисяч гостей, до базиліки Святого Петра дозволили вхід лише 10 гостям та кардиналам, яким Папа подарував кільце та традиційний червоний капелюх, відомий як біретта.

Дев'ять із 13 кардиналів не досягли 80 років і згідно із церковним законодавством мають право вступити до таємного конклаву, щоб вибрати наступного Папу між собою після смерті або до відставки Папи Франциска. Це була вже сьома консисторія Папи з моменту його обрання у 2013 році. Зараз він призначив 57% зі 128 кардиналів, більшість з яких поділяють його бачення Церкви, яка є більш інклюзивною та привабливою до життя.

Наразі він призначив 18 кардиналів з переважно далеких країн, яких ніколи не було, майже всіх із країн, що розвиваються. У суботній консисторії Бруней та Руанда отримали своїх перших кардиналів.

Хоча Європа все ще має найбільшу частку кардиналів - 41%, вона зменшилася з 52% у 2013 році, коли Франциск став першим латиноамериканським папою.

З кожною консисторією Франциск збільшував шанси того, що його наступником стане інший неєвропеєць, посиливши Церкву там, де вона є або меншиною, або де вона зростає швидше, ніж на Заході.

Читайте також

Дев'ять нових виборців прибули з Італії, Мальти, Руанди, США, Філіппін, Чилі, Брунею та Мексики.

У своїй проповіді Франциск сказав чоловікам стежити за Богом, уникати будь-яких форм корупції та не піддаватися "мирському духу", який може супроводжувати престиж і силу їхнього нового звання.

Уілтон Грегорі, 72-річний архієпископ Вашингтона, округ Колумбія, став першим афроамериканським кардиналом на той момент, коли Сполучені Штати вивчають расові відносини після безлічі вбивств поліції беззбройних чорношкірих.

Усі в базиліці, крім Папи, носили маску.

Раніше повідомлялось, що Папа Римський Франциск публічно підтримав одностатеві цивільні союзи.

Ватикан заявив, що коментарі Папи Римського Франциска щодо ЛГБТ-союзів в документальному фільмі були вирвані з контексту і не свідчать про жодні зміни в церковній доктрині щодо гомосексуалів чи підтримку одностатевих шлюбів.

1